Vildsvinsstammen är ett hot mot jordbruket
Nyheter LRF har två träffar i länet för att diskutera vildsvinsjakt
I eftermiddag träffas de på Stora Segerstads naturbruksgymnasium och på torsdag förmiddag är det på naturbruksgymnsiet i Tenhult de möts. Totalt kommer mer än 150 personer att delta vid seminarierna för att diskutera vildsvinsproblematiken i allmänhet och fällfångst i synnerhet.
– Vi har idag ingen kontroll på vildsvinsstammen, säger Anders Friberg som är ordförande för LRF i Jönköpings län. Stammen växer okontrollerat och det behövs omedelbara åtgärder för att kunna hantera problemet med vildsvinen.
– Ett annat problem är att det inte finns någon bra metod för att få en överblick av de kostnader som vildsvinen medför för jordbruket, fortsätter Anders och tillägger att skadorna inte enbart drabbar jordbruket. Det finns även andra som drabbas som till exempel idrottsföreningar och golfklubbar.
– Möjligheterna att producera mat påverkas av de allt ökande vildsvinsskadorna i såväl länet som på många andra platser i Sverige. De bökar upp såväl gräs- som åkermark, och orsakar skador för stora kostnader inom lantbruket. Det behövs krafttag för att komma till bukt med problematiken. God jaktsamverkan är viktigt för att hålla skadorna nere, där jakten inte räcker till är fällfångst ett bra alternativ, säger Anders Friberg.
Det finns ett antal olika sätt att jaga vildsvin och det handlar om åteljakt nattetid, hundjakt, vakjakt vid grödor och fälljakt.
Vid seminarierna ligger fokus på fälljakten, en jaktmetod som är godkänd och användbar som komplement till de tre mera vanliga jaktmetoderna. Dock finns det en debatt om det etiska med fälljakt, något som LRF vill ändra på.
Fällfångst sker med de fällor som är godkända av Naturvårdsverket och är en metod som är väl kontrollerad. De menar att det finns behov av alla insatser som kan användas för att begränsa vildsvinsstammen. Jordbrukets möjligheter att producera livsmedel och att klara sig ekonomiskt med tanke på de skador som vildsvinen orsakar är hotad.
– 2018 var ett mycket bra ollonår till vildsvinens fromma, säger Anders Friberg och enligt hävd, inte vetenskapligt bevisat, ger det bra förutsättningar för vildsvinens reproduktion. Om det är så får vi veta framåt sommaren, avslutar Anders Friberg.