Vildsvinsportalen lanseras
Nyheter Nu lanseras Vildsvinsportalen, en ny webbplats som samlar fakta och information om vildsvin på ett och samma ställe. Portalen riktar sig till bland annat jägare, markägare och konsumenter. Länsstyrelsen informerar också om att genom att registrera sig och genomgå särskild utbildning kan jägare sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner.

Vildsvin orsakar stora skador på jord- och skogsbruk och är inblandade i många trafikolyckor. Samtidigt är vildsvinskött en underutnyttjad livsmedelsresurs. Genom att göra det lättare att hitta information om vildsvin kan fler få den kunskap de behöver för att minska skador och öka användningen av vildsvinskött som livsmedel.
Vildsvinsportalen är en helt ny webbplats som gör det enklare att hitta information om vildsvin. Den samlar kunskap och fakta om allt från skadeförebyggande arbete och jakt till säker hantering och försäljning av vildsvinskött.
– Informationen om vildsvin finns utspridd på många olika platser, vilket gör det svårt att hitta det man söker. Vildsvinsportalen ska fungera som en vägvisare, oavsett om du är jägare, markägare eller konsument, säger Ulf Larsson, projektledare för länsstyrelsernas uppdrag i vildsvinspaketet.
Portalen riktar sig till:
- Jägare: med information om jakt, köttförsäljning och utbildningar.
- Markägare: med information om skadeinventering och tips på skadeförebyggande åtgärder.
- Konsumenter: med information om livsmedelssäkerhet och var du hittar recept och återförsäljare.
- Myndigheter och andra intressenter som behöver information för vildsvinsförvaltning.
Vildsvinsportalen har tagits fram av Länsstyrelsen i Jönköpings län och är en del av det nationella vildsvinspaketet, där Länsstyrelsen i Kronobergs län samordnar länsstyrelsernas insatser. Syftet med vildsvinspaketet är att minska problemen som vildsvin orsakar och samtidigt ta till vara på vildsvinsköttet som en resurs.
Från slutet av 2024 är det nu möjligt för jägare att sälja vildsvinskött direkt till konsumenter efter Livsmedelsverkets beslut om nya regler. Genom att registrera sig och genomgå särskild utbildning kan jägare sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner. Syftet är att skapa fler vägar för vildsvinskött att nå konsumenterna, vilket både kan bidra till minskade vildsvinsskador och ta till vara på vildsvin som en inhemsk livsmedelsresurs.
För att få sälja vildsvinskött direkt till konsumenter krävs att du som jägare:
- Är registrerad i vildsvinjägarregistret i det län som du är folkbokförd i.
- Har gått en viltundersökarutbildning samt en kompletterande vildsvinsutbildning.
- Har analyserat köttet så att det inte innehåller trikiner. I vissa delar av landet behöver du även analysera köttet för cesium.
- Håller din försäljning till maximalt tio oavhudade vildsvin och kött från tio vildsvin per år.
De nya reglerna skapar fler vägar för vildsvinskött att nå konsumenterna, vilket gynnar både jägare och privatpersoner. En förbättrad vildsvinskedja kan dessutom bidra till tillväxt och stärka Sveriges livsmedelsberedskap.
Källa: Länsstyrelsen