Nyheter

Vikingabåt gick till botten

Nyheter På måndagsförmiddagen pågick en febrik aktivitet i hamnen vid Åminne Bruk efter att vikingabåten Vidfamne gått till botten.

Vidfamne bärgas.  [1/10]

Vidfamne bärgas.  [2/10]

Vidfamne bärgas.  [3/10]

Bärgningslastbilen blev dagens räddare.  [4/10]

Länspump på gång att aktiveras.  [5/10]

Motorutrymmet töms på vatten.  [6/10]

Motorutrymmet töms på vatten.  [7/10]

Allt material i båten utlagt på land.  [8/10]

Båten på väg att bli sjöduglig igen.  [9/10]

Båten sjöduglig på nytt.  [10/10]

Vikingaskeppet Vidfamne var under många år en populär attraktion i Värnamo och på Vidöstern. Efter att ha legat på land ett par år sjösattes hon på nytt sommaren 2024. Så sent som i fredags var båten ute med amerikanska turister. När båten lade till i hamnen var allt frid och fröjd, men på måndagsmorgonen kommer ett telefonsamtal som förändrar allt: Vidfamne har sjunkit.

När tidningen kommer till hamnen pågår ett gediget arbete med att bärga den anrika båten med hjälp av en bärgningslastbil. Efter att länspumparna gjort sitt arbete är båten åter sjöduglig vid lunchtid.

– Vi vet inte varför båten gick till botten från första början. Det var folk här så sent som i går eftermiddag och då var det inga problem. Vi har tre evakueringspumpar i båten också, det kan vara om det är något som har gått fel där för jordfelsbrytaren hade lösts ut, men vi vet inte vad som har hänt, som sagt. Nu får vi gå igenom motorn och se om det är något i den, men vi får glada över att vi har haft sådan tur att det gick så bra och smidigt som det ändå gjorde för hon stod ändå på botten, säger delägaren Håkan Johansson.

Taggar

Dela