Nyheter

Gummifabriken i fokus

Nyheter Det hettade inte till kring Gummifabriken men det blev ändå debatt i frågan vid kommunfullmäktige.

Tobias Hörnquist och Michael Andersson berättade och svarade på frågor.  [1/3]

Det blev en frågestund.  [2/3]

Ulla Gradeen (S) framförde kritik  [3/3]

Gummifabrikens färdigställande har dragit ut på tiden och det får konsekvenser för framför allt de verksamheter som ska bedrivas i denna så omdiskuterade byggnad som renoverats för en halv miljard.

Kommunala VKIAB har en konflikt med huvudentreprenören som inte får färdigt etapp två enligt kontraktet. Invigningen som var planerad till i mitten av september har skjutits på framtiden.

Michael Andersson är ordförande för VIAB och Tobias Hörnqvist vd. De berättade för fullmäktigeledamöterna om vad som hänt och varför det som skulle ha hänt ännu inte hänt, alltså att det inte blivit klart i tid. De gav sin syn p åde frågor kommunstyrelsen ställt.

Flera ledamöter i fullmäktige ställde frågor men någon het debatt blev det inte. Det framkom ändå att man tagit fram ekonomi som likviditet för huvudentreprenören. Tydligen vill man känna säkerhet om det går så långt som att byggföretaget betalar tillbaka ett antal miljoner till kommunen.

Kritik från S
Efteråt kom Socialdemokraterna med nedanstående skrivelse om Gummifabriken och VKIAB, som man riktar till till kommunen.

– Ja, vi var inte fullt nöjda efter dagens föredragning, säger Ulla Gradeen och Anders Ferngren hos Socialmdemokraterna.

Skrivelsen:
Hastigt och sent kom beskedet från VKIAB att etapp 2 Gummifabriken inte blir klart enligt den tidplan som är överenskommen och garanterad.

Bolaget redovisade för kommunstyrelsen den 29 augusti hur man har haft kontakt och följt upp arbetet. Tage och Söner är byggbolaget som har fått uppdraget att sköta hela ombyggnationen inkl underleverantörerna. Det framgick väldigt tydligt att garanterna från byggbolaget inte varit verklighetsförankrade.

Förseningen påverkar flera av Värnamo kommuns verksamheter mycket negativt. Framför allt är det Teknikcentrat, Kulturnämndens biblioteksverksamhet inklusive studentbiblioteket som skall serva Campus studenter samt kulturutbudet som skulle ökas genom Livesalen och Auditoriet. Kan bibliotekslagen upprätthållas under väntetiden?

Att nu inte heller vårt föreningsliv och andra organisationer kan medverka i uppfyllandet av ökat utbud och attraktivitet, som planerat är mycket illa. En allvarlig förtroendefråga som riskerar att innebära svårigheter i en framtid. Trovärdigheten i att det går att ordna stora evenemang och festligheter i Värnamo, skadades i och med att planerad invigning inte kunde genomföras, trots att datumen beslutades tillsammans med Tage och Söner redan 27 januari 2016.

Minst ett halvårs försening innebär många olika konsekvenser. I denna skrivelse koncentrerar vi oss på effekten för de rent kommunala verksamheterna. En analys av hur förseningen påverkar kvalitet och kostnader anser vi skall göras.  Hur kommer verksamheterna att bedrivas efter de nya förminskade förutsättningarna under tiden tills etapp 2 är klar?

Socialdemokraterna i Värnamo kommun genom Ulla Gradeen och Anders Ferngren

Taggar

Dela