Nyheter

”Vi pinnar på” – del 3: Järnvägsområdet

Nyheter I en artikelserie berättar vi om den stadshistoriska vandringen i Värnamo.

Strax innan Värnamo station återfinns Pinnapårundans andra skylt, som berättar om järnvägsområdets historia. Bild: David Alin  [1/2]

Värnamo stationshus är uppfört i en nationalromantisk stil och är inspirerat av äldre slott och borgar. Bild: Historiska Sällskapet Gamla Wernamo  [2/2]

I dag fortsätter vår promenad på Pinnapårundan. Vi lämnar Gummifabriken bakom oss och går ut på Jönköpingsvägen. Väl framme vid rondellen där Jönköpingsvägen, Västermogatan och Pilgatan möts tar vi höger upp på Västermogatan. Strax innan Värnamo station återfinns rundans andra skylt, som berättar om järnvägsområdets historia.

Järnvägsområdet

I Värnamo möttes runt sekelskiftet 1900 tre järnvägslinjer: Halmstad─Nässjö järnväg, invigd för Värnamos del 1877 med ett nytt stationshus, Skåne─Smålands järnväg, invigd 1899, samt Borås─Alvesta järnväg, invigd 1902. Samtidigt invigdes stationsbyggnaden och blev då stationshus för alla tre järnvägslinjerna. Stationshuset är uppfört i en nationalromantisk stil och är inspirerat av äldre slott och borgar.

Mittemot stationsbyggnaden låg Värnamo Järnvägshotell.

Byggnaden bredvid stationshuset uppfördes ursprungligen för Skåne─Smålands järnväg, men användes inte som stationsbyggnad. Här fanns i stället Värnamo poststation åren 1899─1974. Huset är inspirerat av skånska korsvirkeshus med nygotiska drag och ritades av arkitekten Alfred Hellerström.

Källa:  Värnamo Hembygdsförening, Historiska Sällskapet Gamla Wernamo och Värnamo kommun

Taggar

Dela


Lämna ett svar