Nyheter

Vart fjortonde barn har föräldrar med skulder hos Kronofogden

Nyheter Över 175 000 barn i Sverige växer upp i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden, men det finns stora skillnader mellan olika kommuner. I Habo är det ett av 37 barn, i Gnosjö ett av tio.

Arkivbild

– Vi vill lyfta fram en osynlig grupp och visa att det finns många barn i landet som lever i ekonomisk utsatthet, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

I början av juni levde 512 barn i Värnamo kommun i en familj där minst en förälder hade skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden,  en minskning med 37 barn jämfört med samma tid förra året.

Jämfört med andra kommuner har Värnamo relativt få barn som lever i skuldsatta familjer. I en typisk grundskoleklass i Sverige finns 21 elever. Detta innebär att det i Värnamo i genomsnitt finns ett barn i varje klass som lever i skuldsatta familjer.

I hela Jönköpings län handlar det om 5 583 barn, men det finns betydande skillnader inom länets gränser. Högst andel barn i skuldsatta familjer har Gnosjö med 10 procent, lägst andel har Habo med 3 procent.

Pressmeddelande från Kronofogden

Taggar

Dela