Nyheter

Värnamoseger i Cannes

Värnamoseger i Cannes

Nyheter Man kan säga att det blev seger för Värnamo vid filmfestivalen i Cannes. Ruben Östlund vann nämligen med sin film Rutan som är inspirerad av just konstskapelsen Rutan på Flanaden i Värnamo.

Rutan på Flanaden i Värnamo

Rutan ingår Ruben Östlunds och Kalle Bomans utställning vid namn Rutan som producerades av och visades på Vandalorum våren 2015.

Senast en svensk regissör vann Guldpalmen var 1951.

– Det är helt fantastiskt. Han är så värd det här priset och det betyder väldigt mycket för svensk film. Jag tycker att vi ska vara stolta, säger Pia Lundberg på svenska filminstitutet, till SVT Nyheter.

Värnamos kulturchef berättar i en intervju med Sveriges Radio att han hoppas att Guldpalmen ska resultera i fler kulturturister till Värnamo.
– Många kommer förhoppningsvis att besöka Värnamo och Rutan. Sedan har vi ju Bruno Mathsson Museum Vandaloorum och Apladalen som besökarna också kan besöka, sa Alkner.

Det var många glada scener i Cannes när filmen Rutan fick Guldpalmen. När Ruben Östlund skulle hålla sitt tacktal i den stora biografen var han märkbart rörd. I sitt tal tackade han bland annat sin familj och medproducenterna Erik Hemmendorrf och Claes Bang.

Rutan på Flanaden är ruta nummer ett. Flera andra kommuner och städer i norden planerar att sätta upp sina egna ”rutor”. Rutan står för mänskliga rättigheter och tillit.

(Uppdaterad 29 maj kl. 10.27)

Kalle Boman, Rutans skapare, Ruben Östlund som regisserat och Erik Hemmendorff som producerat. Arkivbild

Taggar

Dela