Nyheter

Värnamobadets framtid i fokus på möte

Nyheter Går det att hitta en klok lösning på Värnamobadets framtid? Den frågan fick ett svar på regionfullmäktiges sammanträde.

Värnamobadets framtid diskuterades på regionfullmäktige. Bild: Arkivbild

Värnamobadet och dess framtid har diskuterats i flera artiklar i tidningen under våren. Inför regionfullmäktiges junisammanträde undrade Värnamopolitikern Arnold Carlzon (KD) om det går att hitta en klok lösning på utomhusbadets framtid.

– Värnamobadet, en simanläggning på sjukhusområdet i Värnamo, har under väldigt många år hyrts ut till Värnamo kommun, som i sin tur låtit Värnamo Simsällskap driva anläggningen. Värnamo Simsällskap har under alla år drivit anläggning på ett alldeles förträffligt vis. De har haft mängder av verksamhet, såsom simskola för massor av barn, simträning inom ramen för sina egna medlemmar, men också öppet för allmänheten för bad och lek. Verksamheten som bedrivits av Värnamo Simsällskap och även i år bedrivs har varit och är enormt uppskattad och kan inte nog värderas!

– Det har alldeles nyligen kommit till min kännedom om att hyran som betalas av Värnamo kommun till Region Jönköpings län, föreslås höjas från nuvarande 600 000 kronor till två miljoner kronor för nästa sommar. Om jag räknat rätt blir detta en höjning på 233 procent. Som oinvigd i detta blir man något förvånad minst sagt, menade Arnold Carlzon (KD) och ställde en fråga till regionstyrelsens ordförande:

– Är regionstyrelsens ordförande beredd att diskutera en försäljning av hela anläggning till Värnamo Simsällskap alternativt Värnamo kommun?

Regionstyrelsens ordförande Rachel De Basso (S) besvarade frågan:

– En försäljning av Värnamobadet är inte aktuell, då det är en strategisk plats inom sjukhusområdet. Detta är även en plats som kan vara möjlig om behovet av en utbyggnad skulle uppstå i framtiden. Värnamobadets nuvarande hyra och underhållskostnad är 50 000 kronor per år. Denna ersättning bygger på en tidigare överenskommelse med Värnamo kommun.

–  Värnamobadet är nu i så dåligt skick att omfattande investeringar eller underhåll är nödvändiga. Under vintern uppkom även en vattenskada som kostar mycket att återställa. Detta renderar en ökad hyreskostnad, då hyran behöver vara relevant i förhållande till kostnaderna för att kunna drifta, underhålla och leverera en säker bassäng för de som använder den.

– Med anledning av detta ställdes frågan till Värnamo kommun om det fanns ett fortsatt intresse att hyra Värnamobadet. Värnamo kommun har nu meddelat att vi enbart ska fokusera på de åtgärder som gör det möjligt att ha det öppet under 2024.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Värnamobadets framtid i fokus på möte

Det finns inget i kommunallagen eller i skollagen om att ungdomar ska spela fi olika idrotter. Däremot står det att man ska ansvara för att alla ungdomar i skolan ska lära sig simma!
En av flera kärnverksamheter som kommunen först ska sköta.

Värnamo kommun borde bygga en arena för alla. Fotboll, ishockey, simhall. Hyra en skrotbassäng för fantasisumma helt orimligt.

Kommentarsfunktionen är stängd