Nyheter

Värnamo vill utveckla dansen

Nyheter I framtiden kommer Värnamo att bli ett regionalt centrum för den fria dansen.

Samarbete kring en dansföreställning. Från vänster, Ann Erlandssson Kultruskolan, Marie Albertsson Gislaved-Värnamo Teaterförening, Andreas Westberg kulturskolechef, Lars Alkner Kulturchef, Johanna Gustafsson koordinator Vandalorum.

Åtminstone om man får tro Kulturchefen Lars Alkner. Tillsammans med flera andra aktörer arbetar han nu för att detta ska bli verklighet.
En av förutsättningarna för att målsättningen ska lyckas är att den stora scenen, auditoriet  på Gummifabriken ska bli tillgänglig.
Men i väntan på detta så har en annan, något otippad aktör  i sammanhanget klivit fram och som ska hjälpa till att tillgängliggöra danskonsten.

Det är Vandalorum, som tillsammans med Kulturskolan, Gislaved-Värnamo Teaterförening och Smålands Musik & Teater kommer att arrangera en dansföreställning den 7 november.
Inne i Vandalorums stora möteslokal kommer det att byggas upp en stor dansscen där den 12 personer stora ensemblen från Norrdans i Härnösand kommer att framför föreställningen Black Forest.
Lokalen är så pass stor att den dessutom rymmer en publik på cirka 200 personer. Vid föreställningen kommer man dock att ta in maximalt 120 personer per föreställning.  Johanna Gustafsson är koordinator på Vandalorum och hon ser verkligen fram mot att Museum för Konst och Design, Vandalorum ska ska vara värd för en dans föreställning.

Anna Erlandsson, som arbetar på Kulturskolan är också förväntansfull över att Black Forest ska framföras på Vandalorum.
– Vandalorum är en mycket spännande plats för en sådan här föreställning, säger Erlandsson.
Kulturchefen Lars Alkner menar att satsningen på att ta hit Norrdans bara är början  på en utveckling av den fria dansen i kommunen.
Han får medhåll av Anna Erlandsson som berättar att det finns väldigt många barn och ungdomar som håller på med dans på fritiden.

Möjligheten att se professionella dansare framträda i Värnamo har varit begränsade. När nu Kulturskolan, Kulturnämnden och Smålands Musik & Teaterförening ska samarbeta och koordinera dansföreställningarna så hoppas man att kunna nå ut till flera intresserade som kan komma och se föreställningarna. Och att det därmed också blir fler som är intresserade av att hålla på med den fria dansen.
– Vi har som målsättning att kunna ha åtminstone föreställning om året med dans, säger Alkner.
Tillsammans med Kulturskolan och Smålands Musik & Teaterförening kommer kulturskolan från nyår att avsätta pengar till en deltidstjänst som ska arbeta med att utveckla den fria dansen i kommunen.

Lars Alkner berättar också om de stora fördelarna som auditoriet på Gummifabriken kommer att innebära.
– Där finns det exempelvis ett golv som är gjort för dansföreställningar. Det finns stora loger och möjlighet för dansarna att värma upp inför en föreställning i en speciell lokal, säger Lars Alkner.

Taggar

Dela