Nyheter

Värnamo långt efter att bli jämställt på chefsnivå

Nyheter Värnamo kommun följer övriga landet när det handlar om antalet chefer ute på arbetsplatserna. Positioner som domineras av män i 275 av landets 290 kommuner. Detta visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Genrebild Pixabay

I Jönköpings län är det ingen kommun som har fler kvinnliga chefer än manliga. Bäst är Mullsjö som har 48 procent kvinnliga chefer. En kommun i länet utmärker sig åt andra hållet.
– I Markaryd, Gnosjö och Aneby är över 70 procent av cheferna på arbetsplatserna i kommunerna män, säger Linn Eriksson, utredare på SCB, i ett pressmeddelande.

När en andel överstiger 60 procent och den andra hamnar under 40 brukar det i statistiska sammanhang betraktas som en ojämn könsfördelning.
– I 94 kommuner är andelen män i chefsposition 61 procent eller högre. Vad gäller kvinnor finns det två kommuner där andelen är 61 procent eller högre, Bjurholm och Sorsele, som är två av landets tre minsta kommuner.

Hur står sig då Värnamo kommun mot övriga länet när det gäller kvinnliga chefer? Enligt SCB så är 36 procent av cheferna ute på arbetsplatserna kvinnor. Man ligger en del efter Mullsjö, Eksjö, Habo och Tranås som statistiskt sätt inte räknas som ojämnställda kommuner.

Andel kvinnor och män i chefsposition i Jönköpings län

Taggar

Dela