Värnamo kan få en enkel simhall för en billig peng
Nyheter "Värnamo behöver en ny simhall. Om det blir ett Folkhälsobad eller inte, om den ska ligga i Rydaholm eller inte, och vad den ska innehålla återstår att se. I det här skedet är det viktigt att alla som berörs av den här frågan känner till vilka alternativ som finns på marknaden. Invånarna i Värnamo förtjänar det". Det menar John Westbom på Folkhälsobadet i en debattartikel.
Människorna i Värnamo vill kunna simma och motionera. Och skolbarnen behöver en simhall för att få vattenvana och lära sig simma.
Vi är långt ifrån de första att påpeka detta. Simhallsfrågan har precis som i många andra delar av Sverige blivit en riktig långbänk.
Det är inte svårt att förstå varför. Det är en fråga som involverar många människor och många intressen. Politiker och tjänstemän bygger i regel bara en badanläggning under karriären. Därför saknas ofta personlig erfarenhet att luta sig mot. Som lök på laxen är det en process som kostar mycket pengar men som också i termer av mänskliga resurser. Humankapital brukar man tala om. Alla som själva byggt sitt eget hus vet att det är många frågor att sätta sig in i och mycket att göra.
Samtidigt pågår det en verklighet därute. Det måste finnas anläggningar där människor bor och verkar. Barnen behöver lära sig simma. Och alla som tagit del av kulturgeografen Erik Hanssons utmärkta undersökning där han samlat information från 111 idrottslärare runt om i Sverige, vet att det inte är någon munter historia. På vissa ställen får barnen åka buss flera mil för att lära sig simma, på grund av att det inte finns anläggningar nära skolorna. Hela skoldagar går åt och andra ämnen blir lidande. På vissa ställen, i Värmland och i Jämtland, får barnen åka till Norge för att lära sig simma. Detta går ut över både elever och lärare. Det blir färre undervisningstillfällen och färre undervisningstimmar. I förlängningen kommer det leda till undermåliga simkunskaper och fler drunkningar.
Det är inte värdigt ett land med 240 mil kust och över 100 000 sjöar.
Vi behöver tänka nytt när det kommer till våra simhallar. Och det är precis vad vi har gjort. Folkhälsobadet är ett nystartat initiativ för att komma till rätta med simhallsfrågan. Genom att producera nyckelfärdiga anläggningar, med ett enkelt utbud, kan vi minska investeringskostnaden, men även produktionstiden; det tar endast 18 månader att få ett Folkhälsobad på plats från beställningstillfället. Baden kommer i tre storlekar. Det minsta kostar 55 miljoner kronor och innehåller en 16-metersbassäng, omklädningsrum och bastu.
Vi som står bakom Folkhälsobadet kommer från olika delar av badbranschen. Vi förenas i övertygelsen om att marknaden behöver fler alternativ. Vi kommer fortfarande behöva stora anläggningar i våra större städer. Relaxavdelningar, vattenrutschbanor och 50-metersbassänger, med mera, har ett stort värde på rätt plats. Men vi kan inte ha den typen av anläggningar överallt.
Att säkra simundervisning, vattenvana, och motionssimning, måste vara den främsta prioriteteten. När renoveringar och konventionella storbyggen inte är ett alternativ finns Folkhälsobadet.
Värnamo behöver en ny simhall. Om det blir ett Folkhälsobad eller inte, om den ska ligga i Rydaholm eller inte, och vad den ska innehålla återstår att se. I det här skedet är det viktigt att alla som berörs av den här frågan känner till vilka alternativ som finns på marknaden. Invånarna i Värnamo förtjänar det.
John Wernbom
Talesperson, Folkhälsobadet