Nyheter

Värnamo bland de snabbaste med hjälp till skuldsatta

Nyheter Enligt en undersökning som Konsumentverket gjord så är Värnamo kommun bland de snabbare i länet med att ge hjälp till skuldsatta. – Det bästa är att få in dem så fort som möjligt när de är motiverade, säger Anders Linderos som är budget- och skuldrådgivare på kommunen.  

Foto: Arkivbild och Pixabay

Enligt Konsumentverkets undersökning så är den genomsnittliga väntetiden i Jönköpings län två veckor från det att den som vill ha hjälp har tagit kontakt fram tills det första mötet sker.

Jobbar ni på något speciellt sätt för att hålla nere väntetiderna?
– När folk tar kontakt med mig så brukar jag försöka peta in dem på första bästa tid, att få in dem så fort som möjligt när de är motiverade. Skulle man skjuta upp det så är risken att de kanske inte längre är motiverade, berättar Anders Linderos.

Varje kommun är skyldiga att ha en budget- och skuldrådgivare som de som hamnat i ekonomiskt trångmål kan vända sig till. Men hur ska man göra för att komma i kontakt med den personen?
– Det är enklast att man ringer kommunens växel och ber att få prata med den som har hand om budget- och skuldrådgivningen.

Kommunen jobbar inte med uppsökande verksamhet, utan det är klienterna själva som får vända sig till kommunen om de behöver råd gällande ekonomin.

Upplever du att folk fått större ekonomiska bekymmer nu i samband med inflationen, el- och bränslepriser och omvärldsläget?
– Det är större summor idag kan jag säga.

Vad beror det på?
– Största orsaken är väl att det är alldeles för lätt att låna. Det finns så många kreditinstitut, ju längre bort du kommer från banken, desto sämre villkor blir det. Alla kanske inte heller läser lånevillkoren, räntesatser och så vidare, säger Anders Linderos och konstaterar:
– Säger din bank nej till lån så finns det en orsak, då ska du inte ta mer lån.

Anders Linderos rekommenderar också Konsumentverkets digitala broschyr som finns på nätet, Koll på pengarna. Ett urval av råden där ser ni nedan.

Skärmdump från Konsumentverkets hemsida

Taggar

Dela