Nyheter

Värnamo bäst i länet

Nyheter Cirka 77 procent av hushållen i Jönköpings län har nu tillgång till bredband genom fiber- och mobilnät med 100 Mbit/sekund i hastighet och liksom tidigare toppar Värnamo kommun.

Bredbandsutbyggnad i Fryele. Arkivbild

Jönköpings län är trea i Sverige i utbyggnadstakt, konstaterar Post-och telestyrelsen i sin årliga rapport om mobiltäckning och bredbandskartläggning.

Variationen inom Jönköpings län är också stor. Värnamo har i flera år legat högt och har i senaste rapporten ökat sin bredbandstäckning ytterligare. Nu har man drygt 90 procent och det är bäst i länet, att jämföra med kommuner som ligger på runt 60 procent. Vaggeryds kommun ligger också i framkant, femma i länet.

Åtta av tio hushåll i Sverige, 81 procent, har nu tillgång till bredband med minst 100 Mbit/sekund i hastighet, enligt rapporten från Post- och telestyrelsen, PTS, som bygger på inrapporterad statistik till 1 oktober 2018.

För Jönköpings län ligger andelen något lägre, 77 procent, men med en ökning på 6 procentenheter jämfört med 2017.

Arbete med brandband. Arkivbild

– Det är tillfredsställande att se att utbyggnadstakten i länet ökat vilket gör att allt fler invånare i länet har möjlighet att nyttja digitaliseringens möjligheter, säger Kristina Athlei, regional utvecklingsdirektör i Jönköpings län.

• Tredje största utbyggnadstakten
Tillgången till bredband i Sverige har ökat med nästan 5 procentenheter jämfört med året innan. Störst är ökningen i Hallands län, åtta procentenheter, följt av Blekinge och Jönköpings län.

Fiber dominerar stort som teknik för bredband, medan mobilnäten svarar för en mindre del.

Snabbast går utbyggnaden av fiber till enfamiljshus. 61 procent av enfamiljshusen i Sverige är nu fiberanslutna, jämfört med 53 procent 2017. Många hus finns också i den absoluta närheten till redan fiberansluten byggnad, vilket ger en hög potential för att fiberansluta fler enfamiljshus på relativt kort tid, enligt PTS.

I Jönköpings län pågår ett stort arbete för att gräva ner fiberanslutningar för bredband.

Utbyggnad kräver stor samverkan
– Vi har en hyfsad ökningstakt och har sedan förra året klättrat från 14:e till 13:e plats i landet i bredbandstäckning, säger Ingemar Svensson, bredbandskoordinator på Region Jönköpings län. Men det arbete som återstår är en jätteutmaning eftersom det handlar om långa avstånd och svår geografi. Samtidigt är det mycket viktigt eftersom det handlar om att skapa digital delaktighet för alla invånare oavsett var man bor.

Källa: Pressmeddelande från Region Jönköpings län

Taggar

Dela