Nyheter

Värnamo är i förfall

Nyheter Värnamo kommun har en vision om att förtäta hela centrala Värnamo, men till vilken nytta? Det undrar Jan Cherek (SD) i en debattartikel.

Värnamo kommun har en vision om att förtäta hela centrala Värnamo, bland annat kvarteret Rudan, men till vilken nytta? Det undrar Jan Cherek (SD) i en debattartikel. Bilder: David Alin

Efter att kompromissat med vår motion om P-skiva så kom förslaget om en digital sådan.
Alltså en fri timmes parkering, i gengäld bort med alla parkeringsautomater.
Flera aktörer som erbjuder betalning via app, sms eller telefonsamtal.
Det som presenterades då är inte samma sak som vi kan läsa i media där man plötsligt ändrat vad som ska gälla i zon 1.
Helt plötsligt så börjar man vinkla frågan om parkering ska finnas eller ej i zon 1.
Jag håller med KD i deras fråga om återställandet om de parkeringsreglerna som vi först fick till oss.

Planering av viadukten står still och nu heter det överfart över järnväg, vilket är ett led att inte dra ner någon biltrafik i centrum.
Helt klart är att man vill få bort biltrafiken i centrum och man hänvisar till kollektivtrafik som inte existerar eller i alla fall inte i någon större utsträckning.
Senaste kommunfullmäktige kunde man höra av centerns starke man att då blir det fler parkeringsplatser för de som kommer utifrån. Min fråga var om det saknas parkeringsplatser? Svaret var inte nu!
Kommunen har fyra parkeringar: Lagagyllen, Posten samt Sten Stures och Taxi.
De två sistnämnda är planerade att bygga lägenheter på.

Man har en vision om att förtäta hela centrala Värnamo, men till vilken nytta?
Vi har ökat befolkningen med 12 personer fram till sista juni i år och vill bygga 1 500 lägenheter centralt. På Mossleplatån så ser vi ”Lilla Huset på prärien”, det vill säga vårdcentralen. Övriga fastigheter lyser med sin frånvaro då de ej får bostadssökande dit.

Vi har byggt nya skolor och förskolor i Värnamo stad som vi inte lyckas fylla och genast går det en löpeld om att vi måste spara pengar genom att flytta barnen från kransorterna.
Förutom dyr byggkostnad så är vi tvingade att tillföra hyreskompensation på mellan en och en halv och två miljoner kronor. Var ligger vinsten?

Man planerar en fotbollsarena på olämplig plats, vårt dricksvattenområde, och när mark- och och miljödomstolen avfärdar platsen så kallar man in konsult för att försöka få tillstånd att bygga. Det är mycket pengar som rinner i väg där, det hade varit bättre att söka en ny plats.

Underhållsskulden är enorm: VA, grönytor, sim/sporthall, skolor, stadshuset med flera. Detta är saker som borde ha investerats i goda tider och inte komma som en överraskning i dåliga tider. Det måste vara slut på att hitta på nya projekt och försöka se till att vi klarar av driften och underhållet på de befintliga i stället.

Förutom ovanstående så har jag ej tagit upp arbetsförhållanden i omsorgen och skolan!
Pengarna rinner i väg och kommunen är i förfall!

Jan Cherek
Gruppledare SD Värnamo

Taggar

Dela


11 reaktioner på Värnamo är i förfall

En snabb koll på Hemnet och de större fastighetsbolagen Nivika, GBJ, Finnvedsbostäder ger cirka 250 tillgängliga lägenheter, bostadsrätter och hus i dag i Värnamo. Ingen akut bostadsbrist.

Angående viadukten så rekommenderade kommunens välrenommerade konsulter att det skulle göras en detaljerad bärighetsberäkning inom sex månader och reperation i närtid. Detta var 2020 och tekniska förvaltningen var beredd på reparation 2021. Inget av detta hände då. Det är lättare att få ett bilfritt centrum om viadukten stängs.

När det gäller ökningen i kommunen så har den ökat med 82 personer enligt SCB, det är bara att gå ut och titta. Bara Jönköping kommun som ligger före i jönköpings län.

Källa: https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/folkmangd-och-befolkningsforandringar—manad-kvartal-och-halvar/folkmangd-och-befolkningsforandringar—kvartal-2-2024/

Vi kanske borde införa gratis parkering som på Bredasten. Om man nu har fastnat vid att få bort bilar från stan så är det ju så att kunderna försvinner också. Sedan viadukten försvunnit så börjar Storgatsbacken att dö ut, man åker inte förbi och kommer på att man ska köpa något

Håller med Jan i detta, vad håller bastuklubben på med?

Satsa pengar där de behövs och inte på en massa planekonomiska skrytbyggen, sådant faller till slut alltid platt under sin egen misslyckade tyngd.

Levande centrum hade jag för mig innebär stor tillgänglighet, men vad vet jag, är ju ingen kommunpolitiker.

Du har helt rätt i detta du skriver Jan. Det är någon slags förtätningshysteri som råder bland de styrande kommunpolitikerna där folket på landsbygden ska tvingas in till stadskärnan mot sin vilja. Väldigt märklig politik man för. Den starke mannen från Centern. Vem är han egentligen? Varför inte värna om landsbygden? Har Centern lämnat sitt ursprung?
I Värnamo behövs inte enbart en budget i balans utan även politiker som är ”i balans”.

En stadsledning som inte är kapabel att ta till sig verklig, dagsaktuell fakta för att analysera och därefter handla med beslutsamhet.
Summerat i ett nötskal med en

Puh…. det var mycket gnäll från SD, detta förträffliga parti som vet och kan allt.
Det är nog bra att partiet är i minoritet i Värnamo och skall så förbli.

Och det ska du se till? SD kommer att öka i hela landet, så och i lilla skithålan Värnamo. Vi i Värnamo är och kommer att förbli ett lysande exempel på att vi inte klarar av att hålla staden levande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *