Nyheter

Vårdutrustning blir sopor: ”Stort slöseri med skattemedel”

Nyheter Vårdutrustning för miljoner slängs på soptippen i stället för att användas. – Det här är ett stort slöseri med skattemedel, menar Ulla Winbladh som vill att kommunen inrättar ett centrallager.

Vårdutrustning för miljoner slängs på soptippen i stället för att användas. – Det här är ett stort slöseri med skattemedel, menar Ulla Winbladh som vill att kommunen inrättar ett centrallager. Bilder: Pressbild/Privat. Montage: David Alin

Ulla Winbladh har arbetat inom hemtjänsten i 45 års tid. Genom åren har hon upplevt hur anhöriga slänger vårdutrustning, så som inkontinensskydd och drag till stolar och sängar, i stället för att det kommer till användning bland andra brukare. 

– Den anledning jag har fått till mig är att utrustningen är anpassad utifrån individens behov och är diarieförd i kronologisk ordning. När en brukare går ur tiden hamnar all utrustning på soptippen i stället för att den kan tas med till brukare som är i behov av utrustningen. Anhöriga vill lämna in utrustning, men kommunen säger nej. Jag förstår inte ekonomin i det här, varför inte bara ge det till brukarna i stället för att slänga det? Många oöppnade lådor och kartonger med blöjor och drag bränns upp. Det handlar om våra skattemedel och om våra äldre. Brukarna var de som byggde upp den här staden och de förtjänar att få ha det bra. Det är skamligt att övriga brukare inte kan få överbliven utrustning när vi slänger så mycket. Det är galet.

Ulla Winbladh har en lösning på problemet.

– Kommunen kan inrätta ett centrallager i Värnamo, där kommunens vårdpersonal kan hämta överbliven utrustning och ta med till behövande brukare när deras månadsranson är slut. Vi lever i ett cirkulärt samhälle och det handlar om att spara i stället för att slänga. Det är synd. 

Taggar

Dela


12 reaktioner på Vårdutrustning blir sopor: ”Stort slöseri med skattemedel”

Bra – bra- braaa!
Det handlar om förpackningar och hela kartonger är ju helt självklart ofarliga att använda på en ny adress.
Fick själv nobben av alla instanser efter Babsans bortgång. Mängder av stomiprylar till tippen.
Skandal när hela vårdens mantra heter ”spara-spara-spara”. Vi vänder på varenda sten för att få ner kostnaden, säger man.
Nu är det läge att starta ett nationellt försök. Testa detta i Värnamo under något år och utvärdera sedan.
Snacka inte om tillstånd och juridik – Kör!
Värnamo kommer att bli ännu mera välkänt på Sverige kartan
🔴 IFK
🔴 Vandalorum
🔴 Slänger inte!

Fram för att bygga ett centrallager för materiel och utrustning som kan återanvändas. Det finns mycket pengar att spara i att ta hand om överbliven materiel i stället för att kassera och köpa nytt. Vi ska ha miljötänkande i detta landet sägs det men detta är ju bara ett bevis på att kommunen inte har det miljötänkande de säger sig ha. Tänk vad många med aktivitetsstöd, långt ifrån jobb med flera som skulle kunna få arbete på ett sådant ställe

Hej Fredrik, kommunen slänger inga hjälpmedel som rullatorer, rullstolar och annat. Medborgare lånar ut hjälpmedel och kommunen har betalt hyra till Hjälpmedelscentralen i Jönköping. Varje hjälpmedel har sitt eget individnummer. De hämtas tillbaka, rekonditioneras och återanvänds.

Har varit ute för precis detta.
Haft oöppnade leveranser av blöjor och näringsdrycker blandannat som jag bett hemtjänst och hemsjukvård ta hand om, men fått besked om att allt måste kasseras. Det var inte lite det handlade om.
Kan inte förstå varför det inte kan komma till nytta. Ett reservlager om inte annat. Ibland hade inte leverans kommit i tid till exempel av blöjor och då fick det lånas av annan brukare så länge. Ett lager hade då varit bra.

Det är en jättebra idé, finns säkert fler saker som kan användas igen som bara slängs vid till exempel urstädning av dödsbo, kryckor rullatorer och så vidare.
Dags för kommunen att ta tag i detta NU

Lämna ett svar