Nyheter

Var är belysningen?

Nyheter Det avsattes en halv miljon till förbättrad belysning vid övergångsställen i Värnamo kommun men pengarna har inte använts och det kritiseras av Socialdemokraterna som presenterar en debattartikel:

Vi kan inte se att det pågår något aktivare arbete för att göra belysningen bättre vid övergångsställena i vår kommun. ”Nej det gör det inte fullt ut” fick vi svar på vid senaste kommunfullmäktige. För 2017 finns inte heller pengar till belysning av övergångsställen i budgeten. Illa, tycker Socialdemokraterna.

Det är en viktig trygghets-, säkerhets- och trivselfråga att det finns god belysning av allmänna ytor där människor rör sig. Därmed också bra för folkhälsan och miljön när fler tryggt kan cykla eller gå. En kartläggning och tidssatt åtgärdsplan behövs. Det räcker inte med den låga takt som nu sker, tycker vi.

I november 2013 lämnade vi in ett motionsförslag om bättre belysning. Förslaget var enkelt: kartlägg passager och vägar där människor går eller cyklar samt ta därefter fram en tidssatt åtgärdsplan. Nej, blev svaret även om de höll med om att säkerheten är viktig. Vårt förslag fanns redan med i Trafiksäkerhetsprogrammet och projektet ”säkra skolvägar.”

Något sådant program finns inte beslutat och skolvägarna verkar inte vara klara. Det räcker inte med ett program om inte de goda föresatserna också levs upp till. Mycket bra att människor har reflexer på sig när man går ute, men det ersätter inte behovet av bra belysning.

Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen genom Åke Wilhelmsson, Kent Blixt och Ulla Gradeen

Taggar

Dela