Nyheter

Vanliga missar som kan göra framtidsfullmakten ogiltig

Nyheter En olycka, en stroke eller ett snabbt försämrat hälsotillstånd – livet kan förändras på ett ögonblick. När en person inte längre har förmågan att fatta egna beslut är det inte självklart att anhöriga får kliva in och hjälpa till, och ungefär en miljon svenskar är oroliga för det juridiska i sådana situationer. En lösning är att skriva en framtidsfullmakt – men många gör misstag som kan leda till att den inte är giltig.

Arkivbild

Att en närstående drabbas av sjukdom eller olycka är ofta omtumlande. Förutom den känslomässiga påfrestningen ställs många anhöriga inför praktiska problem – som att hantera ekonomin, avsluta abonnemang eller kontakta myndigheter. Många tror att det går att ”kliva in” och hjälpa till, men i själva verket krävs det juridisk behörighet. En ny Sifo-undersökning från Familjens Jurist visar att en miljon svenskar känner juridisk oro kopplat till plötslig sjukdom eller olycka. Vanligast är det bland unga män 18–29 år, där uppger var femte (21 procent) det.

– Jag märker att fler, inte minst yngre, är intresserade av att skriva en framtidsfullmakt. Och det är faktiskt en bra idé oavsett vilken ålder man är i. Livet kan förändras snabbt och för att en framtidsfullmakt ska gälla måste den skrivas medan man fortfarande är frisk. Tyvärr blir det ändå fel ibland vilket kan leda till att den sedan inte gäller när den behövs. Vanligaste missen man gör är att man formulerar innehållet otydligt eller inte följer formkraven. Då står anhöriga trots allt utan möjlighet att fatta beslut eller hjälpa till med ekonomiska eller personliga frågor i framtiden, säger Arne Larsson, jurist och expert inom arvsrätt på Familjens Jurist.

Det finns i huvudsak tre sätt att ge någon rätt att fatta beslut för en annan person – genom framtidsfullmakt, god man eller förvaltare. Vilken lösning som är mest lämplig beror på när behovet uppstår, vilken kontroll som krävs och hur mycket inflytande personen det gäller fortfarande har. En framtidsfullmakt är den enda av de tre som man kan upprätta i förväg och där man själv väljer vem som ska få ansvaret. Men det är inte alltid självklart hur framtidsfullmakten ska utformas eller vad den bör omfatta – något som gör att det ofta uppstår missförstånd eller felaktigheter.

– Den största oron jag möter är att man ska få en god man som man inte känner att man litar på om man plötsligt blir sjuk. Har man en sådan oro är det en bra idé att skriva en framtidsfullmakt så att man kan välja någon som man fullt förtroende för. Vanligast är att man utser ett av sina barn eller en annan nära anhörig. Det går att utse flera personer, men då är det viktigt att de kan samarbeta – annars kan det uppstå problem när fullmakten börjar gälla. Innehållet i en framtidsfullmakt kan man styra ganska fritt, men den måste utformas korrekt för att vara giltig. Därför kan det vara klokt att ta juridisk hjälp, säger Arne.

Fem vanliga fallgropar enligt juristen
Juristen Arne Larsson går igenom några av de vanligaste fallgroparna med framtidsfullmakter – och hur du undviker dem. Att känna till vad som kan bli fel är avgörande för att fullmakten ska vara giltig och fungera som tänkt när den verkligen behövs.

Väntar för länge med att skriva
Många skjuter upp upprättandet av en framtidsfullmakt men den kan bara skrivas medan man är frisk och har full beslutsförmåga. Det går alltid att uppdatera innehållet om man ändrar sig om exempelvis fullmaktshavare eller exakt vad som ska inkluderas.

Följer inte de juridiska formkraven
För att fullmakten ska vara giltig finns det vissa formkrav. Den måste vara skriftlig, undertecknad av dig själv samt två vittnen som är oberoende och närvarande vid samma tillfälle. Dessa personer får inte vara samma som den som du anger som fullmaktshavare.

Formulerar innehållet otydligt
Man kan välja själv vilka delar som ska inkluderas i en framtidsfullmakt, men det är viktigt att det är tydligt formulerat. En vag fullmakt kan missförstås eller leda till att viktiga delar inte omfattas. Var tydlig med vad som ska gälla – exempelvis ekonomi, boende eller kontakt med myndigheter.

Inser inte hur stort ansvar man ger fullmaktshavaren
När man utser en fullmaktshavare är det viktigt att förstå att den personen får ett stort ansvar, den får rätten att fatta beslut åt en. Därför är det viktigt att den man utser är någon man har stort förtroende för och som agerar för ens bästa. Det är också bra att utse en ersättare eller reserv om personen man utsett i första hand inte längre kan hjälpa till när framtidsfullmakten börjar gälla.

Informerar inte sina närstående
Många missar att berätta för familjen eller andra anhöriga om vem man har utsett till fullmaktshavare. Det kan skapa onödig oro eller konflikter om framtidsfullmakten en dag behöver börja gälla. Genom att prata öppet i förväg vet alla vad som gäller – vilket skapar trygghet för både dig och dina närstående.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Verian i SIFO-panelen på uppdrag av Familjens Jurist. 1504 respondenter i åldrarna 18-84 år svarade på undersökningen mellan den 23:e och 28:e april 2025.

Källa: Familjens jurist

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *