Nyheter

Vandalorums styrelse har utökats

Nyheter Styrelsen för Vandalorum i Värnamo har fått två nya ledamöter.

Det är Cilla Robach och Peter Aronsson som i går valdes in i styrelsen.

– Det känns bra att styrelsen nu utökas och får mer kompetens, säger Elna Svenle som är museichef.

Det båda nya styrelsemedlemmar är mycket namnkunniga och besitter stor kompetens när det gäller konst och design.

I ett pressmeddelande skriver Vandalorum så här om Cilla Robach, som är född 1969.
–Cilla Robach (f. 1969) är förste intendent för samtida konsthantverk och design vid Nationalmuseum i Stockholm. 2013-2016 var hon rektor för Beckmans designhögskola i Stockholm och dessförinnan intendent vid Nationalmuseum 1998-2013. I sin doktorsavhandling Formens frigörelse: Konsthantverk och design under debatt i 1960-talets Sverige lanserade hon beteckningen ”den fria formen”, med vilken hon ringade in och analyserade en rörelse inom den svenska formvärlden. Robach har bidragit som författare till en rad böcker, däribland Slow Art (2012), Svenska Möbler under femhundra år (2008), Konceptdesign (2005), Konsten 1915-1950 (2005) och Poppigt Sakligt Politiskt (2004).

Även Peter Aronsson har ett i sammanhanget passande och digert cv.

Peter Aronsson (född 1959) är prorektor och vikarierande rektor vid Linnéuniversitetet. Han har varit verksam historiker på flera lärosäten i Sverige och utomlands och forskar bl.a. om lokal och regional historia, den demokratiska politiska kulturens dynamik, historiedidaktik, historiebruk och kulturarv. Vilken roll spelar t.ex. lokalsamhällen och regioner i byggandet av civilsamhällen och nationalstater? Hur och varför får den historia som förmedlas av skola, museer, politiker, media, företag och enskilda personer, så stort genomslag i det allmänna medvetandet? Som akademisk ledare är Aronsson särskilt engagerad i samverkan med intressenter utanför akademin, skriver Vandalorum om Aronsson.

 

Museichefen Elna Svenle är nöjd med att styrelsen för vandalorum nu utökats med två namn. – Det ger ökad konstaterar hon.

Taggar

Dela