Nyheter

Vana att jobba vid storhelger

Nyheter På Waggeryd Cell i Götafors i Vaggeryd finns det anställda som bara har elva dagars semester åt gången och som jobbar på ett rullande schema året om – även nu vid jul-nyår.

Härifrån sköts produktionen  [1/23]

Övervakning  [2/23]

Per-Jonny Krohn är ”övervakare”  [3/23]

Ut mot produktionen  [4/23]

Här har man kontroll  [5/23]

Bengt Pettersson är en av dem som övervakar produktionen  [6/23]

Rening  [7/23]

De äldsta byggnaden är från tidigt 1900-tal  [8/23]

Waggeryd Cell  [9/23]

Sommarbild från företaget  [10/23]

Flis är råvaran  [11/23]

Reningsanläggning  [12/23]

Spån är bra att ha...  [13/23]

Kontoret  [14/23]

Ulf Karlsson, vd  [15/23]

Kort pratstund  [16/23]

Hans Boberg  [17/23]

Modern fabrik  [18/23]

En del gamla lokaler i modern tappning  [19/23]

Avgång för rymdfarkoster...?  [20/23]

Från ovan i april 2015  [21/23]

Produktion där nere i april 2015.  [22/23]

19 december 2017. Produktionen fortsätter även över jul-nyår  [23/23]

Per-Jonny Krohn

Per-Jonny Krohn och Bengt Pettersson sitter i kontrollrummet och övervakar produktionen. De hör till dem som är vana vid att jobba jular och andra helger. Ibland kan de vara lediga, men ofta får de jobba eftersom produktionen i princip aldrig stannar vid denna massafabrik.

Semestern är inbakad i deras schema. Var sjätte vecka har man elva dagars ledigt.
De två som sitter vid kontrollborden: Per-Jonny och Bengt, är i princip de som sköter produktionen tillsammans med ytterligare tio i skiftlaget. Övriga av de totalt 40-talet anställda på företaget har andra arbetsuppgifter.

Waggeryd Cell lockar och det är sällan eller aldrig som någon slutar. Gemenskapen är stor, precis som den var på gamla Munksjötiden. Det är en kort årsarbetstid och man har bland den högsta lönen inom industrin i bygden. Det syns i lönekuvertet att man jobbar här.

Ulf Karlsson, vd vid Waggeryd Cell

Företagets vd Ulf Karlsson säger att man har en de mest effektiva massafabrikerna i världen och produktionen går framför allt till förpackningsindustrin. Själv har Ulf varit vd vid Waggeryds Cell sedan 1999.

Var åttonde vecka görs ett kortare stopp i fabriken för större underhåll. Vartannat år är det underhållsstopp på cirka fem dagar och det som tar längst tid är tömning, rengöring och underhåll på bassängerna i den mycket avancerade avloppsvattenreningen.

Ulf Karlsson berättar att man i november för första gången för en månad producerade mer än 15 000 ton:
– Det gamla rekordet från juli 2017 slogs och tack vare en hög tillgänglighet och en hög produktionstakt producerades det i november hela 15 264 ton.

Historia

Fabriksområdet lite från ovan.

Mellan 1904–1983 producerade Munksjö AB sulfatmassa i bruket och var en betydande arbetsgivare i Vaggeryd med flera hundra anställda. När Munksjö 1983 koncentrerade massaproduktionen till sitt bruk i Aspa lades bruket i Vaggeryd ner.

1987 köpte Tage Andersson, tillsammans med en affärspartner, det nedlagda bruket. Några år senare blev Tage Andersson och ATA-koncernen ensamma ägare till Waggeryd Cell. Infrastrukturen från det tidigare sulfatmassabruket blev bas för ett nytt BCTMP-bruk och produktionen startade 1989.

Ursprungligen byggdes BCTMP-bruket för en kapacitet på 60 000 årston men efter ett omfattande investeringsprogram, vilket påbörjades tio år efter uppstarten, har produktionen stegvis höjts till dagens 150 000 årston. Investeringarna har också gett avsevärda kvalitetsförbättringar av slutprodukten. Trots att produktionen ökat nästan 200 % har miljösituationen förbättrats så att utsläppen idag ligger på en väsentligt lägre nivå än när bruket startade 1989.

Investeringarna kommer att fortsätta, bland annat 50 miljoner på en egen transformatorcentral, som är nödvändig för att kunna öka produktionen ytterligare.

Om företaget

December 2017 och full produktion

Waggeryd Cell producerar BCTMP–massa och är helägt av ATA-koncernen, en stor svensk tillverkare av sågade trävaror. Genom att använda senaste processteknologi är Waggeryd Cell en ledande tillverkare av BCTMP–massa med hög kvalitet och effektivitet. Råvaran i form av sågverksflis kommer främst från sågverk inom ATA-koncernen.

Waggeryd Cell är specialiserad på tillverkning av högkvalitativ BCTMP-massa baserad på sydsvensk gran och tall. Eftersom råvaran enbart består av sågverksflis från ett geografiskt begränsat område är den därför mycket homogen.

Bruket har moderniserats och optimerats för att producera högkvalitativ BCTMP-massa och används av kunder runt om i världen för applikationer vilka kräver en ren massa som ger slutprodukten hög styvhet och bulk.

Taggar

Dela