Nyheter

Valtemperaturen går mot sommarnivå

Nyheter Nu ökar de politiska partierna sina ansträngningar för att övertyga oss om just deras förträfflighet

Arkivbild

Nu har tempot ökat i de politiska partierna för att samla så många röster som möjligt inför valdagen den 9 september. Vi ser det med valaffischer, debattartiklar, torgmöten och kanske till och med dörrknackning. Alla vill ha just din röst och flera partier vittnar om att det blir en intensiv valrörelse med aktiviteter ända fram till målsnöret med vetskapen att väljarna bestämmer sig allt senare.

Går vi tillbaka 50 år så var det ytterst ovanligt med lokala partier i val till kommunfullmäktige, nu finns det 286 partier anmälda runt om i landets 290 kommuner. Det handlar om allt från de partier som finns representerade i riksdagen till mera udda fåglar som Raggarpartiet och Nya Björnska partiet, de finns dock inte med i valet i Värnamo kommun.

I Värnamo kommun är det de åtta riksdagspartierna som också ställer upp i kommunvalet, inga lokala partier har anmält någon lista med kandidater:

  • Centerpartiet
  • Liberalerna
  • Kristdemokraterna
  • Miljöpartiet
  • Moderaterna
  • Socialdemokraterna
  • Sverigedemokraterna
  • Vänsterpartiet

Hur kommer man då in i kommunfullmäktige?

I Värnamo kommun krävs det att partiet får 3% av antalet avgivna röster eftersom det finns två valkretsar och sedan avgör personrösterna vem som blir invald från partiet. Det krävs att en person får 5% personkryss av partiets resultat, dock minst 50 kryss. Det låter mera komplicerat än vad det är.

Nytt för i år är att det har införts en spärr som kräver att partiet får minst 3% av rösterna för att ta sig in i kommunfullmäktige. Hade den regeln funnits 2014 hade Liberalerna inte fått det mandat som man har för närvarande.

I valet 2014 var det knappt 22000 som röstade i kommunvalet om vi använder den siffran så behöver ett parti 3% av det, det vill säga 660 röster för att komma ifråga. Om en kandidat ska bli personvald krävs att denne blivit kryssad på minst 50 av valsedlarna. I ett större parti som till exempel centerpartiet som hade 3440 röster krävdes att kandidaten var kryssad på 172 valsedlar.

Nu gäller det att sortera budskapen och bilda sig en uppfattning inför valet den 9 september, då man förutom val till kommunen har att lägga sin röst i val till riksdag och region. Vill man inte vänta på valdagen så börjar förtidsröstningen nästa vecka den 22 augusti.

Taggar

Dela