Nyheter

Våldet sjunker i Värnamo och Vaggeryd – detta kan vara anledningen

Nyheter Antalet våldsbrott i kommunerna Värnamo och Vaggeryd har sjunkit med cirka 20 procent under årets nio första månader jämfört med samma period 2021. Det visar preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). – Det är inte lätt att slå fast vad det kan bero på, men vi kan ju ha lite teorier, säger Andreas Sjöqvist som är kommunpolis i lokalpolisområde Värnamo.

Genrebild: David Alin

Kapitel 3-7 i brottsbalken rör brott mot person, exempelvis misshandel, mord och sexualbrott. När tidningen jämförde siffror under de tre kvartal som passerat i år jämfört med ifjol så visar det sig att antalet anmälda brott inom kategorin minskat med 18 procent i Värnamo och 22 procent i Vaggeryd.

Pandemin möjlig orsak

Vad minskningen beror på menar Andreas Sjöqvist är svårt att ge en förklaring till, men en teori är pandemin. Innan Covid-19 satte samhället på paus hade Värnamo tre krogar, nu är det bara en.
– Vi tror att folk har ändrat sitt levnadsmönster litegrann och vi tror inte att folk går ut i samma omfattning som innan. Det vittnar ju restaurangägare om att det varit ganska svårt att komma igång efter pandemin.

Andreas Sjöqvist säger att han tror att det även finns fler orsaker än pandemin till att våldsbrotten sjunkit.
– Det kan även bero på kriget i Ukraina och det kan bero på bero på inflationen, att man är lite försiktig och håller i plånboken.

Andreas Sjöqvist berättar att trenden med sjunkande våldsbrott gäller hela polisregion öst, men kanske inte samma stora skillnader som i Värnamo och Vaggeryd. Exempelvis har det inte sjunkit lika mycket på höglandet eller i södra Vätterbyggden. Han återkommer till att antalet restauranger kan vara en anledning.
– Vi upplever ju att det inte är riktigt samma liv utomhus nu i Värnamo. Så restaurangstängningarna kan vara en del av det.

Antalet anmälda brott i parrelationer ökade under 2020 och låg på siffror som inte setts tidigare eller senare år. Förklaringen till det är högst troligt restriktionerna under pandemin som gjorde att folk var hemma mer. Hittills i år är de siffrorna nere på 2019 års nivåer.

Antalet anmälda brott mot person

*Gäller 2022 och 2021 års nio första månader

Värnamo
2022: 444
2021: 542

Vaggeryd
2022: 203
2021: 261

Taggar

Dela