Nyheter

Välbesökt spökrunda i Horda

Nyheter Uppemot hundra besökare kom när natur- och kulturstigen Spökrundan invigdes i Horda.

  [1/13]

  [2/13]

  [3/13]

  [4/13]

  [5/13]

  [6/13]

  [7/13]

  [8/13]

  [9/13]

  [10/13]

  [11/13]

  [12/13]

  [13/13]

! Hedersgäst var 92-åriga Evy Samevall från Perstorp. Hennes föräldrar drev handelsträdgården Ekhaga, men av hennes barndomshem finns bara husgrunderna kvar.

Nils-Erik Andersson från hembygdsföreningen guidade besökarna med hjälp av kommunens landskapsarkitekt Linus Enochson och kommunatikvarie Peter Andersson.

Kulturchef Lars Alkner invigningstalade. Efter rundan bjöds alla på kaffe vid den nyrenoverade jordkällaren.
Arrangör var Värnamo kommun i samarbete med Horda Vägförening samt Hembygdsföreningen i Rydaholm och Horda.

Här följer invigningstalet i sin helhet:

Invigning av ny natur- och kulturstig i Horda
Roligt med en invigning som blir av i september! Finns koppling till Gummifabriken: kulturarvet. Länsmuseets nod.
Ett annat sätt att lyfta kulturarvet är ute där det finns. Satsning på natur- och kulturleder på kommunal mark. Syfte: att lyfta fram natur- och kulturvärden på kommunal och tätortsnära mark och samtidigt locka till rörelse.
Samhällsbyggnadsnämnden hade lite projektpengar kvar som avsattes. Samhällsbyggnad har planansvaret, tekniska har skötseln, kulturen ansvaret att lyfta fram och värna kulturarvet. Medborgargarförvaltning utför genom VAC en del av skötselåtgärderna.
En av mina första frågor som kulturchef. Pengarna räcker inte. Hitta nya pengar eller riva jordkällaren. Här vägde länsstyrelsens bedömning att jordkällaren från 1800-talet är väl värd att bevara tungt. Gjorde som i tidningsvärlden: annonser. Så tack vare bidrag från Hordagruppen, Horda Stans och Jönssons Trä kunde vi ge uppdraget till Värnamo Arbetsmarknadscenter under ledning av Bengt XX att renovera jordkällaren enligt länsstyrelsens anvisningar.
Varför blev då Horda först ut av natur- och kulturleder?
Några Hordabor uppmärksammade Värnamo kommun om kultur- och naturvärden i området. Länsstyrelsen kontaktades och bl.a. utfördes en inventering av jordkällaren vid Västra vägen. Tillsammans med Horda vägförening och Hembygdsföreningen i Rydaholm och Horda har vi fått fram mer kunskap om området, kunskap som ligger till grund för de åtgärder som gjorts och de informationsskyltar som tagits fram.
Här intill är en äldre hagmark med värdefulla natur- och kulturmiljöer. Området är ett resultat av flera generationers brukande. Flera skötselåtgärder har utförts i syfte att gynna och åskådliggöra natur- och kulturmiljövärdena. Det har gallrats för att återställa det tidigare mer öppna och ljusa kulturlandskapet. För att hålla landskapet öppet kommer området att betas. Hagmarken innehåller flera naturvärden som är kopplade till det tidigare odlingslandskapet.
I mitten av hagmarken finns resterna efter Ekhaga handelsträdgård som hade sin verksamhet under första hälften av 1900-talet. Här återfinns stengrunder och rester av odlingar.
I hagmarken finns även ett stort antal äldre välbevarade stenmurar och odlingsrösen. Dessa kulturlämningar har ett äldre ursprung än etableringen av handelsträdgården.
”Stollavallen”, den äldsta fotbollsplanen i Horda, fanns i den västra delen av hagmarken. Namnet kommer av närheten till det gamla vårdhemmet på Sölarydsvägen.
Namnet ”Spökrundan”: handelsträdgården och bostadshuset länge stod övergivna.
Stigen är markerad med rödfärgade stolpar och orienteringspilar. Följer äldre befintliga stigar och vägar. Informationsskyltar finns placerade vid jordkällaren, handelsträdgården och här. Den här skylten är provisorisk, så kom gärna med kompletteringar och ändringsförslag så att allt är rätt när vi sätter upp den permanenta skylten under hösten.
Jag ska strax inviga leden genom att öppna grinden. Därefter kommer Nils-Erik Andersson från Hembygdsföreningen att guida runt tillsammans med kommunens experter. Hembygdsföreningen visar redskap som användes när man odlade och skördade den potatis som sedan förvarades i jordkällaren. Och till sist bjuder vi på fika.
Till sist: tack till Hordagruppen, Horda Stans och Jönssons Trä för ekonomiskt stöd till renovering av jordkällaren, Länsstyrelsen för expertråd, vägföreningen och hembygdsföreningen för gott samarbete både kring stigen och den här dagen. Tack också till Linus Enochson och P-O Johansson på tekniska förvaltningen. Största tacket till kommunantikvarie Peter Andersson som tagit initiativ till leden och drivit på arbetet.

Text & Bild: Lars Alkner

Taggar

Dela


Lämna ett svar