Nyheter

Utrota jättebalsaminen!

Nyheter Flera läsare har hört av sig om en växt som sprider sig i ruskig fart.

Eftersom jag själv fått en jättesamling av denna växt bara 50 meter från den egna hustomten var det viktigt att ta reda på vad det är för växt. Jättebalsamin och den är invasiv.

Det här betyder att den bör utrotas. Det är en art som är skälig för vår egen natur och den hör inte hemma i vår svenska fauna.

Jag bor själv i Smördalen i södra delen av Skillingaryd i ett område nära järnvägen. Där fanns ingen jättebalsamin att tala om för ett år sedan men sedan kommunen grävde på platsen har den kommit igång och en del av växterna är en bra bit över två meter. Det är kommunens mark och det är kommunen som ska ta tag i detta.

• Naturvårdsverket berättar:
Spridning av jättebalsamin kan förhindras genom att slå den innan den blommar och sätter frö. Se till att ta bort fröställningarna från området eftersom fröna kan eftermogna. Samma område bör besökas senare under växtsäsongen och även följande år för att ta bort växter som har grott från frön i marken. Var försiktig vid hantering av växten, frön och jordmassor som kan innehålla frön. De ska inte komposteras utan förbrännas eller lämnas till återvinningscentral.

Observera att markägarens tillstånd krävs om du vill göra åtgärder på annans mark!

Genom att jättebalsamin bildar täta bestånd konkurrerar den med andra växter om plats och solljus. Den konkurrerar även med de naturligt förekommande växtarterna om pollinatörer, till exempel bin. ,De naturligt förekommande växtarterna får färre besök av pollinerare och därmed minskad frösättning.

Läs mer här (länk)

Se ett tv-inslag här hur man kan göra (länk)

Jättebalsamin och en ganska stor flat coated retriever som ser liten ut här.

Taggar

Dela