Nyheter

Utbildning jubilerar med utställning

Nyheter I dag invigdes utställningen om Teaterfolk i Värnamo stadsbibliotek. – Teaterfolk betyder jättemycket för mig, säger kursföreståndaren Marie Albertsson. 

I ett vitrinskåp syns lite scenutrustning. Bild: David Alin  [1/8]

Kostymer och egenproducerat scenmaterial blandas med bildspel från de olika produktionerna och en film från uppsättningen av ”Ofelia och Hamlet”. Bild: David Alin  [2/8]

Konstverk som uppmärksammar femårsjubileet. Bild: David Alin  [3/8]

På väggarna finns bilder från de olika produktionerna. Bild: David Alin  [4/8]

Kostymer från olika produktioner visas upp. Bild: David Alin  [5/8]

Ett träd med bilder över olika deltagare. Bild: David Alin  [6/8]

På väggarna finns bilder från de olika produktionerna. Bild: David Alin  [7/8]

Ett glatt utställande gäng med Marie Albertsson i spetsen (längst ned till höger i bilden). Bild: David Alin  [8/8]

2019 slog Värnamo Folkhögskola upp dörrarna för Teaterfolk, en två till treårig teaterutbildning för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Utbildningen startade med medel från Allmänna arvsfonden och är nu en integrerad del av folkhögskolans verksamhet. I år firar Teaterfolk fem år, ett jubileum som firades tidigare under hösten med fest och en utställning på folkhögskolan. Nu har utställningen flyttat till Värnamo stadsbibliotek och i dag arrangerades en vernissage.

– Att vi hamnade här var egentligen Elin (Ljungkvist, kulturkoordinator på Värnamo kommuns) förtjänst. Vi pratade angående att de hade filmpremiären av ”Det kunde ha varit vi” och då ville de också ha lite kringaktiviteter, så då blev det att utställningen hamnade här, berättar Marie Albertsson, kursföreståndare och teaterlärare på Teaterfolk.

Besökarna bjuds på smakprov från olika föreställningar som utbildningen har gjort. Kostymer och egenproducerat scenmaterial blandas med bildspel från de olika produktionerna och en film från uppsättningen av ”Ofelia och Hamlet”.

– Teaterfolk betyder jättemycket för mig. Man tänker tillbaka på hur man började tänka på den här idén, att skapa Teaterfolk, och sedan allt arbete till att det blev en verklighet och sedan hur det har utvecklats. Man känner att det har blivit riktigt bra och att det är väldigt roligt att jobba med det. Det är trevliga deltagare, det är roligt att sätta upp pjäser, det är kul att se hur deltagarna utvecklas och att få sätta upp pjäser tillsammans med dem, säger Marie Albertsson.

Just nu pågår arbetet inför utbildningens nästa uppsättning.

– I december sätter vi upp ”En julsaga”, en tolkning av Charles Dickens verk så det ska bli jättekul, säger Marie Albertsson.

Noah Storåkern går det andra året på Teaterfolk. Han gillade vernissagen.

– Det var väldigt roligt att få ta del av allt av Teaterfolk har gjort, det Marie har gjort med deltagarna och med oss och hur kul det har varit.

Vad betyder utbildningen för dig?

– Utbildningen för mig handlar om att utvecklas i alla sociala sammanhang: att alltid få ny saker att göra, nya övningar och nya utmaningar och att man kan få växa hos andra, såsom hos sig själv.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *