Nyheter

Uppskattad jubileumslunch på Figy

Nyheter Dagens lunch på Figy var nått utöver det vanliga. Responsen från matgästerna var också där efter.

– Vi har återskapat invigningsluchen från 1969 i dag, säger Kerstin Gantzert.  [1/15]

Eleverna på Figy fick en jubileumslunnch i dag.  [2/15]

– Fantasiskt gott, tyckte Nikita Pozyabkina .  [3/15]

– I dag var det riktig god mat, sa Hannes Klasson.  [4/15]

1 000 elever på två timmar äter på Figy.  [5/15]

Klimatsmarta grönsaker.  [6/15]

Gillade grönsaker.  [7/15]

Väntar på mat.  [8/15]

Hungriga elever.  [9/15]

500 elever i timmen äter på Figy.  [10/15]

Laxröra. Vegetariska alternativet var rökt tofu.  [11/15]

Väntar på att matsalen ska öppnas.  [12/15]

Delar av kökspersonalen som gjorde dagens lunch.  [13/15]

Kycklingschnitzel på Figy.  [14/15]

– Just nu satsar vi extra på klimatsmart mat, säger Kerstin Gantzert.  [15/15]

– I dag var det mycket god mat, bättre än vad det brukar vara, sa Hannes Klasson från Forsheda. Anledningen till elevernas positiva respons över maten var ju också lite speciell .Skolan firar 50 år och köket har uppmärksammat jubileet genom att göra en modern variant av premiärlunchen 1969.

– I dag serverar vi bland annat kycklingschnitzel, bräserade champinjoner och gravlaxtoast, berättar Kerstin Gantzert som är 1.e kock på Figy .
Att återskapa premiärlunchen visade sig inte vara enkelt. Exempelvis så serverades det  schweizerschnitzel.
– Schweizerschnitzel verkar vara en maträtt som är utdöd nu för tiden. Den går knappat att beställa hos någon leverantör nu för tiden, säger Kerstin Gantzert.

Då, 1969 fick de celebra matgästerna också en dessert. Det var glass med spunnet socker. I dag får eleverna i stället tårta som serveras utanför matsalen .
Det blev en hel del skriverier kring invigningen av köket på Figy.  Orsaken var att eleverna inte fick äta då. I stället var det speciellt inbjudna gäster som fick komma och smaka på maten.

Detta orsakade omfattande protester hos eleverna. Även politiska höjdare, som Olof Palme protesterade mot att eleverna inte fick vara med vid invigningen.
I dag serverar Figy upp till 1 200 portioner per dag. Av dessa så äts cirka 1 000 portioner på skolan, resten skickas ut till externa kunder.

Personalen har det hektiskt under de två timmarna som maten serveras.
Det gäller att hela tiden se till att det finns mat i alla kantiner. Till skillnad från 1969 så tillhandahåller köket i dag också mycket specialkost.
– Många elever vill dessutom ha vegetariska alternativ, konstaterar Kerstin Gantzert.

Just nu så pågår en satsning i kommunen på klimatsmart mat. Detta märks framförallt på det stora bordet med olika grönsaker.
– Alla grönsaker som vi serverar här i dag är klimatsmart mat.  – Lokalt odlad, vi har inga grönsaker utifrån i dag.
– Annars är det vanligt med grönsaker som kommer utanför Europa, exempelvis ris från Asien, fortsätter hon.

Hos eleverna fick dagens lunch högsta betyg.
Hannes Klasson berättar att hans favorit annars är makaroner och köttbullar.
– Men i dag var det riktig god mat, konstaterade han.
Nikita  Pozyabkina var också lätt lyrisk över dagens skolmat.
– Fantastiskt god mat i dag, den innehåller dessutom mycket proteiner och näring.
– I vanliga fall är mina favoriter här kebab, berättar han

Taggar

Dela


Lämna ett svar