Nyheter

Upprustad park invigd

Nyheter I dag invigdes den upprustade Vråenparken.

Den upprustade Vråenparken har begåvats med bland annat dammar, trädplanteringar och grillpaviljonger. Bild: David Alin  [1/14]

Parken har även begåvats med promenadstråk. Bild: David Alin  [2/14]

Bild på parken från västligt håll. Bild: David Alin  [3/14]

Parken har även begåvats med ett konstverk signerat skulptören Pål Svensson. Bild: David Alin  [4/14]

Bild på en av de tre nya dammarna. Bild: David Alin  [5/14]

Projektledare Henrik Lönngren hälsar elever från Rörstorpsskolan välkomna. Bild: David Alin  [6/14]

Nyfikna skolelever närvarar på invigningen. Bild: David Alin  [7/14]

Vi hoppas att parken ska vara till stor glädje för de som bor i området , säger projektledaren Henrik Lönngren. Bredvid honom står teknik- och fritidsnämndens ordförande Gottlieb Granberg (M). Bild: David Alin  [8/14]

En skolelev får äran att klippa invigningsbandet. Bild: David Alin  [9/14]

Projektledare Karin Emanuelsson berättar för skoleleverna om parkens trädplanteringar. Bild: David Alin  [10/14]

Även växterna i dammarna fyller en viktig funktion. Bild: David Alin  [11/14]

VA-ingenjören Simeon Appell berättar för skoleleverna om dammarnas reningsfunktion. Bild: David Alin  [12/14]

Projektledaren Henrik Lönngren berättar om projektet för skolelever. Bild: David Alin  [13/14]

Konstverket fångade skolelevernas intresse! Bild: David Alin  [14/14]

För sex år sedan påbörjades planeringen inför upprustningen av parken. I samband med Vråendagen för fem år sedan träffade tjänstepersoner boende i området. Då lades idéer om ett fint parkområde med dammar och planteringar fram. Utifrån idéerna togs ett förslag fram och i dag invigdes den upprustade parken, som bland annat innehåller tre nya dammar som ska fungera som dagvattenmagasin.

– När det kommer stora regn stannar vattnet upp och dammarna kan rena vattnet. Det gör att risken för översvämningar och skador på hus och vägar minskar. Samtidigt när vi ville uppnå just den funktionen ville vi göra något fint för parken, dels göra de här gångvägarna, grillplatser, fina träd och buskar, så att det blir en park som är härlig att vara i för de som bor här. Vi hoppas att parken ska vara till stor glädje för de som bor i området, säger projektledaren Henrik Lönngren.

Teknik- och fritidsnämndens ordförande Gottlieb Granberg (M) ser många positiva delar med den upprustade parken.

– Det pratas mycket i VA-Sverige i dag om hur man kan tillvarata och använda regnvatten. Det som är kul är att Värnamo kommun ligger långt fram bland länets kommuner när det kommer till att arbeta med sådana här frågor. Ovanpå det så har man också lyckats här att få till miljönyttan. Här blir ett annat liv med växtlighet och blommor och bin ska kunna vara här på ett helt annat sätt plus att det förhoppningsvis blir en bra plats för människor att vara här och ha roligt, säger Gottlieb Granberg (M).

I parken har 75 nya träd, bestående av åtta olika trädarter, planterats runt omkring i parken.

– Olika träd är bra för olika saker. En del kan hjälpa till att ta upp massa vatten när det regnar. Andra träd kan hjälpa till med så kallade ekosystemtjänster. Det är sådant som växter kan hjälpa till med för människor som bor på en plats. Det kan vara till exempel att ge skugga på riktigt varma dagar men det kan också vara att hjälpa till att hand om vatten när det regnar jättemycket, berättar projektledare Karin Emanuelsson på teknik- och fritidsförvaltningen.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Upprustad park invigd

Så konstigt detta med gångstråken där också de går inte runt stället utan slutar vid gång/cykelväg och stora vägen. Man vill ju kunna gå runt och då vill man inte gå på vägen där bilarna kör.

Otroligt klantigt att bygga bort den stora pulkabacken där barnen från skolan brukar åka. Även alla barn och familjer använder den på helgerna. Det hade räckt att de gjort iordning halva parken. En annan fråga är också hur man tänker kring dessa dammar. Varför är det inte staket runt dessa? Finns även nedanför Rörstorpsskolan. Tänk om något barn leker där och det händer en olycka när de är fulla. Vatten är spännande. Den som är ansvarig för detta projekt får gärna svara hur man tänkte, speciellt angående pulkabacken.
Redaktionen kommenterar: Använd i fortsättningen Herr X som vi ändrat till och inget på engelska

Varför har man inte egen personal som rensar i rabatterna? Nu har jag sett att man lejt in en firma från Ljungby.
Vad kostar detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *