Nyheter

Uppmärksammar måltidsdag

Nyheter I dag inträffar den offentliga måltidens dag. Något som Värnamo kommun tar fasta på.

På den offentliga måltidens dag firas det lite extra. Barnen i kommunens skolor och förskolor får cevapcici gjord på nöt- eller baljväxtfärs som serveras med rostade rotfrukter, potatis och tzatziki Till dessert får de glassbuffé. Montage: David Alin

Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. För andra året i rad förstärker MATtanken dagen, i samråd med Måltidsakademien. Firandet sker genom att offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. I Värnamo kommun uppmärksammas dagen med en specialmeny i kommunens restauranger. 

– Barnen i skol- och förskoleklass får cevapcici gjord på nötfärs från Dackebyggden som serveras med rostade rotfrukter, potatis och tzatziki alternativt cevapcici gjord på svensk baljväxtfärs som serveras med rostade rotfrukter, potatis och tzatziki. Till dessert får de glassbuffé. Inom äldreomsorgen serveras till förrätt tunnbrödssnitt med räkröra  och huvudrätten består av älgfärsbiffar med kantarellsås, rostade potatis och rotfrukter. Till dessert serveras skånsk äppelkaka med vaniljsås, berättar Therése Petersson, vikarierande måltidsplanerare på Värnamo kommun.

Vad betyder en sådan här dag för verksamheten?

– Det är ju roligt att få uppmärksamma måltider lite extra och att få göra lite extra fint i matsalarna. Det känns jättekul.

Firandet av den offentliga måltidens dag är ett av kommunens initiativ för att uppmärksamma den pågående klimatveckan i hela Jönköpings län. Exempel på andra initiativ är att skolelever i Rydaholm fördjupar sitt projektarbete med klimatsmarta mellanmål, kommunens hälsorundor har under veckan utrustats med specialfrågor om mat och klimat och att Finnvedsbostäder och Värnamo Energi anordnar en ordjakt.  

Taggar

Dela