Nyheter

Uppmärksammade inte provsvar – patient avled

Nyheter En patient som sökte vård för andningsbesvär valde att avvakta provsvaren hemma. När det sedan stod klart att det fanns en misstanke om en blodpropp uppmärksammades inte detta av vården. Patienten avled senare.

Det var i samband med en förkylning som en patient sökte vård då denne fått svårt att andas. Patienten hade astma, men man tog prover för att utesluta att patienten drabbats av en blodpropp i lungorna.

Enligt Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) valde patienten själv att avvakta provresultaten hemma. Senare samma dag kom ett provsvar till vårdcentralen som visade på misstanke om blodpropp i lungorna, men provsvaret uppmärksammades inte. Två dagar senare avled patienten i sin bostad. En intern utredning av händelsen pågår parrallelt med anmälan till IVO.

Regionen skriver själva i Lex Maria-anmälan att om provresultatet hade uppmärksammats av aktuell vårdcentral så hade patienten kontaktats och informerats om vårdens misstanke om allvarlig sjukdom, och samtidigt remitterats akut till sjukhus. Om patienten hade remitterats till sjukhus hade en livräddande behandling sannolikt varit möjlig.

Genrebild. Foto: Pixabay

Taggar

Dela


1 reaktion på Uppmärksammade inte provsvar – patient avled

Kommentarsfunktionen är stängd