Nyheter

Uppmaningen: Pröva ärendet i domstol

Nyheter Teknik- och fritidsnämndens ordförande Gottlieb Granberg (M) uppmanar Hamraborna att pröva frågan om inrättande av samhällets VA-område i domstol.

Teknik- och fritidsnämndens ordförande Gottlieb Granberg (M) uppmanar Hamraborna att pröva frågan om inrättande av samhällets VA-område i domstol. Bilder: David Alin/Värnamo kommun

– Om man nu är så säker på att man har rätt, varför kan man inte bara skicka in en stämningsansökan och få det prövat i domstol? De menar att Värnamo kommun inte följer lagen. Det är precis vad vi gör: vi följer en lag och enligt våra tjänstemän går det inte att göra en annan tolkning av lagen än det vi har gjort. Nu har det blivit en förändring i lagen, men det enda sättet att kunna testa den är att pröva frågan i domstol. Det är så vi får veta var gränsen i lagen går och då får vi ett svar som håller över tid, säger Gottlieb Granberg (M).

Centerpartiet har ställt sig på Hamrabornas sida i frågan och vill att kommunfullmäktige river upp beslutet.

– För mig hade det varit mer trovärdigt om partiet hade sagt att man skulle ta frågan vidare till domstol för att  få se hur en profession tolkar lagen. Nu blir det i stället ett lekmannasätt, att gå på deras antagande. Som jag ser det så vore det bättre att pröva frågan i domstol innan beslut tas i fullmäktige. Sedan handlar det ju inte bara om lagen i sig, utan här ska också presenteras vilka fastigheter som ska ingå. Om nu beslut tas i frågan, att det inte blir något VA-kollektiv därute, så måste samhällsbyggnadsförvaltningen sätta sig ned rätt fort och börja arbeta för att hjälpa Hamraborna att omedelbart bygga enskilda avlopp därute. Tänk då om länsstyrelsen sedan kommer om något år och säger att det trots allt ska bli ett VA-område där? Då får VA-kollektivet sedan lösa in avloppen, vilket får till följd att VA-avgifterna kommer att höjas. Som jag ser det så är det bättre att Hamraborna går samman och skickar in en stämningsansökan. Vi har fler VA-områden på gång i kommunen och har man väl en gång prövat frågan i domstol så vet vi hur ska agera i sådana frågor hädanefter, säger Gottlieb Granberg (M).

Fotnot: VA står för vatten- och avlopp

LÄS MER:  Kommunen utreder friskrivningsmöjligheter
Taggar

Dela


8 reaktioner på Uppmaningen: Pröva ärendet i domstol

Belasta inte VA-kollektivet med onödiga kostnader!

Tänker att det finns kloka politiker i Värnamo kommun , som också kan ompröva tidigare beslut. Projekt VA-Hamra med lokalt reningsverk mitt i byn beräknas kosta 23 miljoner.
Vem betalar? Denna kostnad ska betalas av VA-kollektivet.
Vem är det ? De fastighetsägare i Värnamo kommun som idag får en månadsfaktura att betala för avlopp kommer att tillsammans med fastighetsägare i Hamra by belastas med denna kostnad, Detta är en avgift som ska betalas med redan skattade pengar!
Finns inget positivt i detta projekt.
Så upp till er folkvalda politiker att ta ert förnuft till fånga och ompröva beslutet VA-Hamra.

Ibland är det svårt att vara kommunpolitiker. Många ärenden att sätta sig in i och man får förlita sig på att tjänstemännen som berett och presenterat ärendet har gjort sitt jobb korrekt.
Tyvärr blir det inte alltid korrekt berett och beslut blir tagna på helt fel grunder.
När man då får chansen att rätta till det som blev fel, då bör man ta den.
Politiker i Värnamo kommun: Gör ett omtag, riv upp beslutet om avloppsanläggningen i Hamra och visa att ni tar ansvar för det som blev fel.
Inför ett tjänstemannaansvar!

Vem betalar detta mångmiljonprojekt?
Enligt Gottleib Granberg är det inte skattepengar, utan det är va-kollektivet.
Var får de sina pengar ifrån då? Jo ifrån alla kommuninnevånare som är anslutna till avloppssystemen i kommunen.
Vad är det för pengar då? Jo det är redan skattade pengar som betalar VA genom en faktura i din brevlåda. Dessutom med ett extra skattepåslag genom momsen.
Tror Gottlieb att vi kommuninvånare är helt utan mattekunskaper?
Varför belasta hela va-kollektivet med många, många miljoner både nu och i framtiden, för något som ingen vill ha? Använd alla de miljonerna till att täppa till alla de bråddjupa hål som de styrande redan skapat i kommunen.
Lite sunt förnuft har aldrig skadat någon!

G. Granberg berättade leende vid ett möte att han bor bara ett stenkast ifrån en kommunal anläggning, men han tänkte minsann inte ansluta sig till det, utan han vill ha kvar sitt enskilda avlopp.
Utredningar och konsekvensanalyser som görs visar bara kommunens sida. Ingenstans har man i detta frågat dem som besluten drabbar. Är det arbetet korrekt skött?
Svaren man får är ju givna. Man biter inte den hand som föder en.
Lagen har ändrats och nu har man chansen att göra rätt. Man hotar med Länsstyrelsen, men de svarar oss att det är kommunens fråga. De har inget krav, som kommunen påstår.
Här ligger en hund begraven.
Ett upprop till er politiker i kommunen: Gör om och gör rätt. Omvärlden har förändrats och tvinga oss inte bli elberoende gällande avloppet. Kraftfulla regn skulle bli ett stort hot mot naturreservatet Draven om vi är i händerna på ett eldrivet reningsverk med direkt mynning i sjön.

Kan detta månne vara en dinosauries dödsryck vi beskådar? Många trodde att de var utdöda men tydligen fanns en kvar, en som lever i en annan tid än oss andra! Starkt att våga ompröva ett beslut. Dessutom är det toppen att både Hamraborna och va-kollektivet är vinnare vid ett ändrat beslut.

Nu har det gått alldeles för långt. Uppmana kommuninvånare att gå till doms mot kommunen.
Måste vara ett unikum i Sverige.
Gottlieb, sansa dig!

Maktfullkomlighet att tvinga medborgare till domstol när det inte går att erkänna att ärendet hanterats fel.

När beslutet togs i fullmäktige presenterades ett underlag som sa att Länsstyrelsen anmodat Värnamo kommun att bilda vs-område i Hamra.
Detta är inte sant! Det luktar myndighetsaktivism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *