Uppfinningsrika undersköterskor
Nyheter Det där lilla extra runt magen, hur ska jag veta om det är för mycket eller helt ofarligt trivselfett? För några år sedan fick ett par undersköterskor i Gislaved och Värnamo en idé som kan hjälpa till att svara på frågan.
Kristina Samuelsson, Britt-Marie Fredriksson och Kristina Borg är kvinnorna bakom två innovationer inom vården. Kristina Samuelsson och Britt-Marie samarbetar kring intimbyxan Smart Cover. Britt-Marie samarbetar även med Kristina Borg om BK-mätaren.
Med hjälp av Visam Arena kunde de förverkliga sin idé. Vid sidan av sina jobb på vårdcentraler blev de också uppfinnare och entreprenörer.
BK står för buk-kontroll men är också bokstäverna som upphovskvinnornas namn börjar på; Britt-Marie och Kristina. BK-mätaren ser ut som en enkel idé, en mätsticka i metall som med hög precision kan mäta det farliga bukfettet. För en man som ligger på rygg bör det inte vara mer än 22 centimeter till toppen av magen. För kvinnor gäller 20 centimeter.
Den har precis börjat tillverkas i en ny modell. De har också skrivit kontrakt med ett företag som ska sälja mätaren.
• För elva år sedan
Men vi ska börja från början; det var när Kristina Borg satt och tittade på lokalnyheter i Stockholm 2008 som hon började fundera. En professor på Karolinska Institutet, Mai-Lis Hellénius, berättade att forskningen visade att bukfetma inte ska mätas med måttband runt magen utan det är höjden i liggande ställning som räknas. Då mäts inte det ofarliga underhudsfettet. I TV-inslaget användes en linjal och bok på magen.
– Jag ritade upp en skiss för en mätare, berättar Kristina Borg.
• Efterlyste idéer
Någon dag senare var Almi, med ett projekt som då hette P.U.M.A., på Kristinas arbetsplats, vårdcentralen i Gislaved. De efterlyste idéer för att förbättra vården.
Projektet heter i dag Visam Arena. Tanken är bland annat att främja tillväxten och konkurrenskraften i Jönköpings län, att vården ska samverka med små och medelstora företag och främja folkhälsan.
• Samarbeten
Kristina fick via projektet veta att ytterligare en undersköterska bara några mil bort hade fått samma idé. Det var Britt-Marie Fredriksson på Vråens vårdcentral i Värnamo. De började samarbeta, och i maj 2009 var en prototyp klar.
Hela tiden har P.U.M.A., som idag heter Visam Arena, varit med och hjälpt till, för att stötta idén.
• Företag i Bredaryd
Delar av mätaren tillverkas nu i Bredaryd hos företaget Jet-Flex.
– Det är roligt att den tillverkas lokalt, tycker de.
Men monteringen sköter de själva, hemma. Att samarbeta ser de bara fördelar med.
– Ibland tappar den ena suget, men då är den andra pepp, säger Britt-Marie.
• En annan idé
Britt-Marie Fredriksson driver dessutom en annan idé tillsammans med ytterligare en undersköterska; Kristina Samuelsson. När de jobbade tillsammans på Vråens vårdcentral i Värnamo sommaren 2013 tänkte båda på hur oroliga patienter kunde bli innan rektoskopi, alltså undersökningar av ändtarmen. Ofta fick patienterna klä av sig och skyla sig med en kall pappersfilt.
• Bekväm i obekväm situation
De skickade in sin idé till en innovationstävling. På Spira gick de fram inför 350 chefer och presenterade den, ett slags skydd för att göra patienten mer bekväm. De drog hem andra pris.
Skyddet kallas i dag för Smart Cover och är en underbyxa i ett miljövänligt engångsmaterial. Genom grenen går en perforering så att läkaren kan öppna upp för att göra undersökningen. På så vis kan patienten känna sig ”påklädd” under undersökningen.
– Man ska känna sig bekväm i en obekväm situation, säger Kristina Samuelsson.
• Används i Värnamo
Numera används underbyxan Smart Cover alltid vid gynundersökningar och rektoskopi på Vråens vårdcentral. Enligt Britt-Marie och Kristina har all vårdpersonal och patienter varit positiva till den.
– Vi som jobbar i vården kanske tycker att en sådan här undersökning är rutin men för en patient kan det vara en stor sak. Vi behöver ha mer patientfokus, säger Britt-Marie. Våra patienter har visat stor uppskattning för vår innovation.
Byxan är upphandlad inom flera regioner, bland annat Region Jönköpings län.
– Vid besök är det bra om du som patient frågar efter Smart Cover. Den bör vara standard där dessa undersökningar utförs.
Smart Cover distribueras av ett lokalt företag, Wingplast i Smålandsstenar. En av tankarna med projektet Visam Arena är just samverkan med näringslivet.
• Tack vare Visam Arena
Utan projektet, som drivs av Almi och Region Jönköpings län, hade inte de här idéerna blivit verklighet.
– Vi samlar in idéer för att förbättra vård och omsorg i samverkan med forskning och näringsliv, berättar Rebecka Jonsson, som är marknadskoordinator på Visam Arena.
Tanken är att alla, privatpersoner och företag, ska kunna lämna in idéer, men hittills har framför allt personer som jobbar inom vården lämnat in. Bara under 2018 kom det in uppemot 80 idéer.
– Vår idélots Lotta Nore är ute varje dag på olika arbetsplatser och inspirerar och berättar hur vi kan hjälpa dem, säger Rebecka Jonsson.
– Vi som jobbar i vården ser hela tiden saker som vi vill förenkla och förbättra. Så att man kan få lite hjälp är kanon, säger Kristina Samuelsson.
Innovationerna är inget som de tre undersköterskorna blir rika på.
– Den största vinsten är en nöjd patient, säger de.
Vem blir gladare av att mäta bukfettet på mm när. En normalt funtad ser med blotta ögat om du är för fet.