Nyheter

Unga företagare lanserar samåkningsapp

Nyheter Värnamoborna Daniel Steinkühler och Danis Jugo slår ett slag för hållbarhet. Nu lanserar de en samåkningsapp.

Värnamoborna Daniel Steinkühler och Danis Jugo slår ett slag för hållbarhet. Nu lanserar de samåkningsappen "Driveneo". Bild: David Alin

– Vi vill göra det enklare för pendlare att hålla en bra ekonomi och samtidigt hjälpa kommunen och regionen att hålla klimatmålen, berättar Daniel Steinkühler.

Till en början funderade killarna på att göra en samåkningshemsida, men fastnade till slut för en app med fördelar som bland andra pushnotiser och recensioner. Appen heter ”Driveneo” och har tagit några månader att utveckla. Den går ut på att förmedla resor för förare och passagerare.

– Vi ville lösa två problem som finns i samhället. Dels ville vi minska koldioxidutsläppen men också minska de höga drivmedelskostnaderna. Vi fann att vår app var lösningen på problemen. Precis som namnet (Driveneo) så handlar det om ett nytt sätt att köra, inleder Danis Jugo.

– Alla användare har friheten att skapa en resa. De som vill följa med på resan skickar en förfrågan om de kan få åka med och för föraren är det bara att svepa. Godkänner de resan så sker betalningen automatiskt. Man kan även få tillgång till att chatta med föraren eller passageraren för att kunna gå in djupare i detalj på hur resan ska gå till. Målet är att det ska vara så smidigt och enkelt som möjligt, säger Danis Jugo.

– Man kan också göra intresseanmälningar, på samma sätt som med resorna. Sedan har vi också recensioner vilket vi tycker är viktigt eftersom man gärna vill ha en uppfattning om de som man samåker med, säger Daniel Steinkühler.

Duon berättar sedan om betalningsupplägget.

– Vi bestämde oss tidigt för att vi ville, till skillnad från kollektivtrafik, Über och andra, vara billiga och vill kunna erbjuda vår tjänst för alla människor. Vi kom fram till att det ska kosta 12 kronor per mil plus en serviceavgift som går till oss, som kan variera beroende på hur lång resan blir, men den utgår från fem kronor. Pengarna dras automatiskt från passagerarens bankkort och delas vid månadens slut ut till förarna, berättar duon.

Appen finns just nu tillgänglig kostnadsfritt på App Store och framöver även för Android-telefoner.

– Vi har i dag två inloggningsalternativ i appen. Antingen loggar du in via ditt Google- eller Facebook-konto eller via att länka ditt bankkonto. För att göra appen ännu säkrare så har vi i dagarna skickat in en ansökan om att få lägga till Bank-ID som ytterligare ett inloggningsalternativ.

För att skapa nyfikenhet kring appen tog duon en kontakt med Värnamo kommun. Näringsutskottets ordförande Mikael Karlsson (C) välkomnar initiativet.

– Vi på kommunen har tittat på sådana här lösningar tidigare, men de har alltid gått ut på att kommunen ska betala en väldigt stor serviceavgift för att sedan kunna erbjuda den till alla medborgare. I det här fallet så är det den som använder den som får betala. Vi skulle kunna rekommendera det här som ett alternativ till våra anställda som pendlar, då blir vi starkare och mer attraktiv som arbetsgivare. Det här är en lösning som är ganska så kostnadseffektiv, som sparar pengar åt den som använder, den minskar trycket på parkeringsplatser i staden och den minskar trycket på koldioxidutsläppen. Den här typen av appar har vi stött på tidigare men vi har inte sett en som funkar så här bra och då är det extra glädjande att det kommer från Värnamoungdomar. När det här väl är färdigt så är det ett bra verktyg för alla våra anställda och man kanske till och med skulle våga sig på att utmana alla andra som är arbetsgivare att titta på det här. Det här är ett vettigt sett för anställda att hitta de som har samma resmönster, för det finns både pengar och koldioxidutsläpp att spara, avrundar Mikael Karlsson (C).

Taggar

Dela