Nyheter

Ulla ställs till svars i kväll

Nyheter Det här inte till vanligheterna att oppositionsrådet Ulla Gradeen (S) får frågor i fullmäktige från politisk ledning utan det brukar var tvärtom.

Ulla Gradeen. Arkivbild

– Det är faktiskt bara är andra gången under alla mina år som jag fått en sådan här separat fråga i kommunfullmäktige från ansvarig politisk ledning, berättar Ulla inför kvällens fullmäktige i Stadshuset i Värnamo.

– Frågan från Håkan Andersson uppkom egentligen ur en debatt om bristen på vikarier – en S-motion som avslogs. Från annan ledamot i kommunfullmäktige gavs exempel på att hen hade blivit ”erbjuden” att skriva på ett dokument där hen avstod från sin företrädesrätt till konvertering som personal har rätt till enligt Lagen om Anställningsskydd. Jag sa mycket riktigt att vi också hade hört talas om denna blankett och ifrågasatte naturligtvis det hela eftersom det inte är lämpligt eller tillåtet, andra ledamöter hävdade att något sådant papper inte finns. Håkan frågade samma som han gör nu – varför jag inte agerat – och jag svarade att visst har jag haft uppe denna problematik i personalutskott och vid andra tillfällen. Precis som jag har haft uppe frågor angående brist på schemalagd restid för hemtjänst, brist på vikarier, ökande sjukfrånvaro, upplevda brister i samverkan mellan ledning och arbetslag med mer, noterar Ulla Gradeen.

Vid sammanträdet månaden efter lämnades information från personalavdelningen om att det i alla fall inte idag finns några sådana ”avsägelsedokument” av den enkla anledningen att de inte är giltiga eftersom lagstiftningen är så tydlig.
– Däremot ska det finnas en blankett för dem som har tackat nej efter att ha fått erbjudande om tillsvidareanställning, lär finnas en och annan som inte vill bli anställd eftersom man kanske har andra yrkesplaner eller vill fortsätta att jobba några timmar då och då.

– Exakt vad jag ska svara kommer i kvällt. Denna fråga ger mig ju chansen att återigen ta upp vikt och värde av att kommunens personalpolitik behöver fungera väl, liksom arbetsmiljön. Kommunens kvalitet i verksamheten är så beroende av hur kunnig och kompetens personal det finns.

Frågan till oppositionsrådet Ulla Gradeen:
I kommunfullmäktige den 25 januari sa du, ca 1:20 in i sammanträdet, att du i flera år känt till att hemliga och olagliga dokument förekommit när det gäller LAS.

Senare i debatten ställde jag frågan, varför du inte har agerat i ett sådant allvarligt fall, tex. i personalutskottet Jag fick inget klart svar varför jag skrev två insändare i VN. Inte då heller fick jag något klart svar.

Det enda som var klart, var att du inte tyckte att en sådan debatt ska föras i tidningen utan i kommunfullmäktige.

Nu gör jag dig till viljes och ställer frågan en gång till här i kommunfullmäktige:

Varför har du inte agerat när du haft kännedom om olagliga och hemliga dokument, som gäller LAS, i flera år?

Håkan Andersson (L)

Taggar

Dela