Nyheter

Två steg fram och ett tillbaka

Nyheter "Vi i Sverige har ett av världens striktaste djurskydd som vi ska värna om och utveckla. Så länge inga gränser är stängda kan varor och livsmedel röra sig fritt i Europa. Utredningen som regeringen släppte för några veckor sedan tycker jag går i fel riktning". Läs Johan Hildings debattartikel här

Arkivbild

Visst har korna fått en bättre djurvälfärd i de moderna lösdriftstallarna jämfört med kor som står uppbundna. De aktörer som lobbar för att konkurrens kraften förstärks med ett slopat beteskrav har delvis rätt.

Men något jag tycker man missar i utredningen är dom mervärdena som finns idag inom svensk mjölk kommer att försvinna delvis vid ett införanden av slopat beteskrav för Svenska mjölkkor. Jag har varit förtroende vald inom kooperationen i 4 år nu, Coop är Sveriges största konsumentförening med 4 miljoner medlemmar.

Jag valde att engagera mig därför att Coop jobbar för mer svenskt i butiksdiskarna ett starkt djurskydd och en bättre miljö för nästa generation. Enligt Livsmedelsverket rekommendationer så ska man äta mindre rött kött och mejeriprodukter för miljö och hälsans skull. Därför tycker jag att vi inom svenskt lantbruk ska satsa på högkvalitativa produkter med bättre ät kvalitet.

Jag vill ha mer betande djur i Sverige för att klara den biologiska mångfalden och få ett ljusare landskap som gagnar både utvecklingen och miljön.

Därför anser jag att spaltboxarna inte har någon framtid i Sverige och jag som förtroende vald inom Coop anser att vi ska satsa på mer betande djur i Sverige . Vi når dit genom att satsa på betande stutar som håller våra betesmarker öppna och genom det för vi ett gräsbeteskött i absolut världsklass. Högkvalitativa livsmedel måste få kosta pengar friska och lösgående djur växer bra då tjänar jag som lantbrukare mer pengar i mitt företag. Tillslut vill jag säga släpp ut korna i vår.

Förtroendevald i Coop Väst
Johan Hilding
Hånger

Taggar

Dela


6 reaktioner på Två steg fram och ett tillbaka

Att betande nötdjur är miljöhjältar om de får äta det de ska, det vet ju ett barn. Fantastiskt obegåvat att tvinga dessa att äta samma skräp odlat i konstgödning och besprutning, som myndigheter kallar miljövänligt och hälsosamt för vår art. Inte konstigt att folk blir pastöriseringsintoleranta. Ja, eftersom det är laktrasen som processas bort till samman med allt som gör att naturbetesmjölk är det näringstätaste vi kan få i oss i naturlig form. Gruvdrift, utarmning och otroliga mängder fossila växthusgaser. Gräs, klöver och ört växer av sol och regn helt i samklang med naturen. Främjar ekosystemet istället för den kommersiella ”fulmjölken” från konstgödning dödar drivor av djur. Mikrolivet, insekter/polinerare, fåglar ja hela näringskedjor även vår självdestruktiva art. Finns inget kommersiellt odlat som innehåller bråkdelar av vitaminerna och mineraler mot just animalier från uteslutande fodring av gräs, klöver och ört.
Om nu miljön och hälsan, ja även djurvård är vad vi ska sträva efter. Är det för att kon ger 4-5 gånger mer usel mjölk. Eller den högre slaktvikten för den dåliga kvaliteten på kött. Av de anledningarna miljön/ekosystemet och nötdjurens hälsa får betala priset. Har aldrig hört att friska människor skulle få ”laktosintolerans/pastöriseringsintolerans från kor som uteslutande äter gräs, klöver och ört och utan processer. Det märkliga är att man processar bort allt nyttigt och laktrasen.

Sedan finns det laktrastabletter att köpa på apoteket. Smart affärsidé liksom. Den som inte kan förstå, den vill inte förstå. Den som inte vill förstå, den kan inte. Det naturliga ”förloppet” från kons avtryck är ju borta efter 10-12 år. Att odla näringsfattiga vegetabilier i konstgödning och besprutning för nötdjur och homo sapiens är vansinne och de fossila växthusgaserna försvinner aldrig. Verkligen ett begåvat sätt att förstöra det fundamentala ekosystemet. Att sedan kalla det miljö och hälsofrämjande är rent hyckleri. Tacka vet jag riktigt kött och mjölk från kor som lever som de ska. Samtidigt likt alla andra arter, lever sina liv för att upprätthålla ett fungerande ekosystem. Det kan inte skadedjuret homo sapiens skryta med precis.

Förstår inte att det ens finns så kallade mjölkkor 💔😭 Kon producerar mjölk som ska gå till hennes kalv. Precis som en människokvinna producerar bröstmjölk när hon har fått barn. Att sedan ta kalven ifrån henne, inseminera henne så att hon får ytterligare en kalv samt ta hennes mjölk är så sjukt. Och detta upprepas gång på gång på gång ända tills hennes kropp inte orkar producera mer mjölk. Då slaktas hon…
Så sjukt speciellt när halva befolkningen är laktosintoleranta = inte tål komjölk….

Och dessutom är ju både mjölken och köttet processat gräs = vegetariskt.🤗.

Vi i Miljöpartiet har full samsyn till ditt inlägg. Att utredningen nu lagts fram betyder att ta bort beteskravet som Astrid Lindgren slogs för är ett hån mot djurrätt och hur jordbrukspolitik industrialiseras. Astrid såg var det var på väg och sa till. Så du som konsument det är du som har makten bakom ett mjölkpaket och kebabrulle finns ett djur.
Och djurskydd är den enda lag som ger djuren en rimlig chans att bli behandlad utifrån vad vi etiskt tycker har rätt att utför mot dem. Och den etiken har sjunkit de senaste 50 åren på grund av stordrift och industrialisering inom jordbruket

Känns lite konstigt att Miljöpartiet engagerar sig mot stordrift och industrialisering efter att Miljöpartiet med regleringar och statlig inblandning utvecklats till ett rött skynke för glesbygdens befolkning. Statlig inblandning skapar ofta stora systematiska misstag över stora delar av landet.
Miljöpartiet har sin väljarbas i Stockholm och där förstår man inte riktigt glesbygdens levnadsförhållanden. Glesbygdens människor behandlar djuren väl och mångfald är ett honnörsord.

Kommentarsfunktionen är stängd