Två har fått skräpbot
Nyheter Den 10 juli fyller skräpboten 14 år. Boten innebär att den som skräpar ner kan få betala 800 kronor. Under årets första halvår har 230 böter delats ut i landet, vilket ligger i linje med den ökande trenden de senaste åren. I Jönköpings län har 10 böter delats ut hittills 2025 och två av dessa i Värnamo kommun.
Det är olagligt att skräpa ner i Sverige. Sedan juli 2011 kan man få 800 kronor i böter för mindre nedskräpning, som att slänga snabbmatsförpackningar, flaskor eller andra engångsartiklar. Från och med 2022 omfattar boten även småskräp som cigarettfimpar, snusprillor och tuggummin.
– Boten är ett viktigt verktyg för att minska nedskräpningen och en tydlig signal om att nedskräpning inte är okej. Samtidigt måste vi arbeta förebyggande med lagstiftning, informationsspridning och beteendeförändring. Det är så vi stoppar skräpet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Sedan fimpar och prillor inkluderades i boten år 2022 har antalet böter för nedskräpning ökat över tid. Enligt Polismyndigheten har 230 böter utfärdats i hela landet mellan januari och juni i år. Det är nästan lika många som under samma period 2024, då 233 personer bötfälldes.
– Antalet utdelade böter är fortfarande väldigt lågt i förhållande till omfattningen av nedskräpning. Vi ser gärna att fler böter delas ut så det får samma förebyggande effekt som exempelvis en fortkörningsbot, säger Johanna Ragnartz.
I länet har totalt tio skräpboter delats ut under året, fördelat på Eksjö kommun en person, Jönköpings kommun sex personer, Vetlanda kommun en person samt Värnamo kommun två personer.
Kommunen som toppar landet är Malmö där 41 utdelade skräpböter lämnats i år.
Tre sätt att komma undan skräpböter
- Skräpa inte ner – använd i stället närmsta papperskorg, en skräppåse, din ryggsäck eller ficka om du behöver göra dig av med skräp.
- Byt ut vanliga produkter som ofta blir till skräp – exempelvis be om flergångsmugg till takeaway-kaffet i stället för engångsmugg eller ta med egen flergångspåse i stället för att köpa en plastpåse. Då är risken för nedskräpning mindre.
- Om du röker, fimpa på rätt sätt – släck cigaretten ordentligt och släng den i en papperskorg. Eller använd en fickaskkopp. Även snusprillor ska slängas i papperskorg, inte på marken.
