Nyheter

TV: Livsdrömmen gick i uppfyllelse

TV: Livsdrömmen gick i uppfyllelse

Nyheter Lasse Petersson är en av bygdens stora naturfotografer och i går kväll var han med om något mycket speciellt: – Ja, det var som att en livsdröm gick i uppfyllelse, säger Lasse.

Här finns Lasses film med lodjuret, vilket är upplag på Youtube.
Han och sambon Anita Ericson brukar vara ute och köra bil för att inte minst spana efter lodjur. Men i går kväll behövde han inte köra bil:

Så här berättar Lars själv via Facebook: Men det var helt oanat och utan planering. Så här gick det till. Torsken hade precis satts i ugnen, där den skulle tillbringa närmsta halvtimman. Alltså lite tid över för annat. Klockan var halv åtta så lite skådarljus fanns kvar utanför dörren. Greppade kikaren och tog ett span över Södergårdsviken. Nere på vallen gick ett djur, 800 meter bort. OK, vems hund är det? Var, inte en kotte i närheten! Hög bakdel…hmmm..LODJUR!!!
In i Lillstugan med andan i halsen, ropandes åt sambon. Ugn och spis av, kamera och jacka på! Vår kära hyresvärdinna Ann som var ute på kvällspromenad (i riktning lodjur) uppmanades att kvickt sätta sig i baksätet. Inom en minut var vi nere med bilen på halva avståndet. Efter några nervösa sekunder återupptäcker vi djuret som så småningom börja gå lugnt på vallen mot pumphuset. Vi ser att det sitter ett halsband på djuret, går den att individbestämma? När lodjuret passerat pumpen upptäcker den oss och börjar galoppera mot skogen, och snart är några underbara ögonblick över. Tänk, vi som kryssade den Iberiska panterlon för bara några veckor sedan, och snart åker vi till Alaska för att, bland mycket annat, hoppas på kanadensisk lo.
Det skymmer, men bildbeläggen duger väl…?”

– Det kändes extra skönt just nu, säger han och tänker på att han är sjuk för tillfället, lite utbränd som han är.

Anita som kommer från Dalarna har sett lodjur tidigare:
– Och det har jag fått veta många gånger men nu har jag också sett ett, säger Lasse glatt.

Lasse och Anita är bosatta strax utanför Bor. När det gäller foto är Lasse mycket aktiv i Skillingaryds Fotoklubb där han är en av de mest framgångsrika fotograferna.

Lodjuret upptäckte de i går inte alls långa från sin bostad och de hann se det i cirka sju minuter innan det försvann.

– Ibland ska man ha tur och det känns bra, påpekar Lasse.

Bra medicin mot sin utbrändhet och kanske ett av de steg som behövs för att komma tillbaka till normala gängor.

 

 

Taggar

Dela