Nyheter

Tv-kocken: Så lär du dig mer om ekologisk mat

Nyheter I dag föreläste tv-kocken Lisa Lemke om hållbar och ekologisk mat i magasinet på Jussö Ekogård. – Nyckeln till allt är att lära känna en bonde, säger hon.

I dag föreläste Tv-kocken Lisa Lemke om hållbar och ekologisk mat på Jussö Ekogård. – Nyckeln till allt är att lära känna en bonde. Bild: David Alin

I dag arrangerades öppen ekogård på Jussö Ekogård mellan Hörle och Klevshult. Årets arrangemang var det fjärde i ordningen och evenemanget fick fint besök när den Skillingarydsbördiga entreprenören, matkreatören och tv-kocken Lisa Lemke besökte hembygden för att hålla i två föreläsningar om hållbar och ekologisk mat. 

– Det fantastiska med oss människor är att vi alla behöver mat. Vi behöver äta flera gånger om dagen, hela året hela livet, men vi vet också att mat är komplicerat. Man vill äta och göra bra mat för sin hälsa, som känns bra för sin plånbok men även mat som är rätt för vår framtids skull för att våra kommande generationer ska ha bra jord att stå på. Det är faktiskt ganska intressant hur och varför det är så komplicerat ibland att välja mat som är rätt? Inleder Lisa Lemke. 

Lemke ser stegvisa förändringar som en framgångsfaktor. 

– Tänk er träningshysterin efter nyår. Du ser löpsedlar och sätter upp mål om att du ska börja träna sex gånger i veckan i stället för att tänka att du ska börja träna. Jag ser samma typ av tankesätt när det gäller att börja äta mer ekologiskt. Gör man det inte i dag måste man inte känna den bördan på sina axlar. Först och främst är kunskap viktigt för att förstå hur rutiner förlänger tänket. Vi sträcker oss efter det i butiken man alltid har gjort utan att tänka eget. Fick jag välja ett annat jobb så skulle det vara att gå runt i matbutiker och tipsa folk om vad de ska äta.  När jag växte upp på 80-talet så bestod en sallad av isbergssallad, tomat och gurka. Vad tror ni en sallad består av 2023? Isbergssallad, tomat och gurka….exakt samma sak, säger Lisa Lemke och fortsätter:

– Vi vill göra rätt när vi handlar men har inte analyserat vår egen kosthållning och att slänga mat har blivit som en tävling. Vi har tappat kunskapen om att ta hand om maten samtidigt som vi har råd att slänga maten. Vi har inte råd att repa bilen för att den är dyr eller att få en repa på mobiltelefonen för att den är dyr, men vi har råd att slänga mat. Lyssnar man på de stora matkedjorna och ser statistik från LRF så visar det att vi säljer mindre ekologisk mat. Tyvärr är det många ekogårdar som lägger ner. Man pratar om ekonomi, att det är för dyrt att köpa ekologiskt. Det intressanta är att i många butiker är ekologiskt lika prisvärt som konventionell mat, stämmer det verkligen att vi inte ens har råd att köpa ekologiskt? 

– Om vi tittar på industriellt konventionell mat som berikar vår jord..vi tar en känd snabbmatskedja som exempel. De har väldigt specifika krav på sina pommes frites. De görs på en specifik sort potatis, de behöver mängder av den, vilket ställer oerhörda krav på lantbrukarna som odlar den. För att den här potatisen ska komma upp i kvalitet och krav så besprutar de den något oerhört med gift, så de som jobbar på de åkrarna måste ha speciella skyddsdräkter på sig. När de sedan har skördat den potatisen läggs den i speciella hangarer där inga människor får gå in. Det är många olika steg för att avgifta den potatisen, men den typen av mat betalar vi pengar för….vad gör det för människor och inte minst för jordarna? Jordförbättring är ett heligt ord för mig. I många år tänkte lantbrukare att konstgödsel är bra grejer, men det har en del ekologiska men även konventionella bönder förstått att man måste arbeta annorlunda med våra jordar. I Skrea Backe är jag och min familj omgiven av ekologiska ängar. Där råder en stark biologisk mångfald. Statistiskt sett så är det som så att var tredje tugga du äter är beroende av en pollinatör (bin, getingar med flera). De är superviktiga för vår mathållning men trivs inte på marker som besprutas, så på en ekologisk gård ser du 50 procent mer pollinatörer än på en konventionell gård. Kort sagt kan man säga att bakom ekologisk mat ligger mycket omtanke och kärlek, säger Lisa Lemke.

Lemke avrundar med att ge några tips och tricks för den som vill lära sig mer om ekologisk mat. 

– Jag tror att nyckeln till det hela är att lära känna en bonde. Hur lär man känna en bonde undrar ni? Åk till gårdsbutiker och åk till ställen där det finns gårdsbutiker. Jag ser hur det börjar myllra allt mer av folk utanför gårdsbutiker, det händer så otroligt mycket. Om du skippar den där tv:n eller mobilen för en stund så har du en stund över för att åka ut och upptäcka dessa ställen. Även REKO-ringar är fantastiska. Lär du känna en bonde så kommer du att betala mindre för maten. Äter du dessutom mat för säsongen så blir det ännu billigare och bättre. Bunkra upp och ät i säsonger, då kommer ni att kunna äta mer ekologiskt men inte minst mer näringsrikt och billigare. Ändra inte allt på en gång utan lär känna vad ni stoppar i er. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar