Nyheter

TV: Filmen sätter Värnamo på kartan

Nyheter En teaterpjäs baserad på en film som inte haft premiär? Ja, det blev verklighet när Rutan firade tvåårskalas i Värnamo i går.

Fullsatt: 323 personer i Cupolen  [1/7]

Väntan...  [2/7]

Snart....  [3/7]

Föreställning  [4/7]

Många på plats  [5/7]

Kalle Boman, Erik Hemmendorff och Ruben Östlund var laddade för premiären i Cupolen  [6/7]

Rutan, en fredad plats  [7/7]

Elever från folkhögskolan spelade en pjäs fritt baserad på manuset till Ruben Östlunds kommande internationella film ”The Square”. Filmen har svensk premiär till hösten. Den handlar om ett konstmuseum som har en utställning kring altruism och tillit, och låter installera en ruta på ett torg som en del av utställningen… Det handlar alltså om Värnamo…

I Cupolen framträdde teaterfolk från Värnamo Folkhögskola för kortpjäsen ”Fria händer”, fritt baserad på manuset till ”The Square”, alltså Rutan på vårt språk.
– Som ett slags teatertrailer för en kommande film, noterar Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun.

På plats i teatersalongen fanns bland andra filmens upphovsmän: Ruben Östlund som regisserat, Erik Hemmendorff som producerat och Kalle Boman, Rutans skapare.
Kalle avslöjade att Rutan kan få efterföljare både i Sverige och utomlands. I Norge finns redan en Rutan och en ny kommer snart. Det planeras även i Sydafrika. Andra svenska städer är också på gång. Det blir kanske Rutan även i Göteborg och Gävle.

Rutan på Flanaden i Värnamo ska vara en plats där gemensamma rättigheter och skyldigheter råder. I Rutan kan vi lämna ifrån oss våra ägodelar, i den får vi inte stjäla. Här ska det vara gemenskap.

– Det är medborgarna som har ansvaret för den. Här ska man kunna ställa sina väskor fredade, noterar upphovsmännen Ruben Östlund och Kalle Boman.

I anslutning till föreställningen i Cupolen medverkade även Mikael Wiehe – se separat artikel.

Taggar

Dela