Nyheter

TV: Cyklar för cancersjuka barn

Nyheter De kommer från Skillingaryd, Värnamo, Jönköping med flera platser. Det handlar om de 40-tal som i Team Rynkeby Jönköping samlar in pengar till Barncancerfonden.

Dags för en cykeltur  [1/10]

Snart laddade för en tur till Värnamo  [2/10]

Fina cyklar  [3/10]

Glada miner  [4/10]

Behjärtansvärt  [5/10]

Angelique Carlsson är lagledare  [6/10]

Samling inför dagens runda  [7/10]

Rolf Claesson, till höger, var värd för lördagens samling  [8/10]

Rolf Claesson är med för andra året.  [9/10]

Samling vid cykeln...  [10/10]

Förra året blev det i hela Sverige en behållning på nästan 19 miljoner varav gruppen från Jönköping med omnejd fick ihop drygt 1,5 miljoner,

I går förmiddag var det samling hemma hos Rolf Claesson från Skillingaryd för en träningsrunda nedåt Värnamo. Det var betydligt färre än vanligt då en del hade prioriterat en ishockeymatch. Förutom träning är det givetvis mycket gemenskap. Känner man inte varann innan så lär man göra det ganska snabbt.

Gymnasieläraren vid Fenix i Vaggeryd, Rolf Claesson, 60 i höst, gick med så sent som förra året. Fast gick och gick: Det handlar om cykla mil efter mil för att komma i form för ”cykelturen” som går till Paris. Man startar den 9 juli och ska var framme dagen nationaldagen, alltså 15 juli.

De flest av de dryga 30 motionscyklisterna och tiotalet funktionäer kommer från Jönköpingsregionen men det har på senare år blivit fler och fler från andra delar av länet. Från Värnamotrakten kommer exempelvis Pär Lidåker.

Maria Thellman har varit med i flera år. Hon är ursprungligen från Skillingaryd men bor numera i Jönköping.

Angelique Carlsson har varit med i Team Rynkeby i flera år och är lagledare. Hon berättar att alla deltagare betalar resor, mat med mera. Allt är ideellt och sedan har man ett stort antal företag som sponsrar. Totalt får man nog i år in minst lika mycket som förra året, alltså kring 1,5 miljoner kronor bara för gruppen från Jönköping.

Man har numera även ett skollopp där skolelever från Danmark, Sverige, Norge och Finland springer till förmån för barn med allvarliga sjukdomar. Bland deltagande skolor i år märktes Sörgårdssskolan i Skillingaryd.

Fakta om Team Rynkeby: Ett välgörenhetsprojekt som startades genom juicetillverkaren Rynkeby Foods 2002. Lag med cyklister och funktionärer från hela Norden tar sig till Paris varje sommar. Fram till och under resan samlar deltagarna ihop pengar till svårt sjuka barn. 2017 deltar 1 700 cyklister, 450 funktionärer och 44 lag. 2016 donerade Team Rynkeby drygt 84 miljoner kronor.

Taggar

Dela