Nyheter

Turkosa faran var Jeanettes första bil

Nyheter Jeanette Aronsson, Skillingaryd, berättar om hennes första bil - den turkosa faran. Följ med i vår serie om "Min första bil".

Simcan var Jeanettes första bil

– Min första egna bil, en Simca 1100 som pappa Lasse fixade med Thitussons i Värnamo, som han kände väl. De såg till att den var i dugligt skick och jag betalade 3 000 kronor för pärlan, året var då 1980, berättar Jeanette Aronsson från Skillingaryd.

Under två och ett halvt år lyckades Jeanette och hennes väninnor åka 6 000 mil, kors och tvärs i kommunen och även lite utanför.

– Vi turade mellan Smålandsrasta, Skillingaryd, Korvmojen i Vaggeryd fram och tillbaka några gånger varje helg. Ibland nattliga turer till Vida Vättern för nattamat. Dans på Gubbakulan, Björnholmen, Bokskogen i Burseryd, Dansstället i Nittorp, Sigges Loge och Gisleparken. Camping i Falkenberg och turer till Göteborg, säger Jeanette.

Som mest var deen gång 11 personer i bilen men det var bara under en kort sträcka på Bondstorpsvägen i Vaggeryd.

– En gång flög ett bakfönster ut nånstans vid ”Långa Synen”, när ett bloss skulle tas i baksätet och nån öppnade sidofönstret. Attans kallt blev det resten av vägen hem till Klevshult, menar Jeanette.

Generator fick pappa Lasse byta ett par, tre gånger. Hurra för skroten i Kärda som hade det mesta till en billig peng.

– Jag blev bogserad igång av polisen en gång när bilen inte startade vid O’Briens i Jönköping efter jobbet på Nyman & Schultz. Jag blev också påkörd av polisen en gång vid järnvägsövergången i Byarum. De jagade en svart BMV som körde om i rasande fart och hann innan tåget. Men polisen hann inte stanna helt och dunsade in i baken på mig, men på pärlan syntes nästan ingenting, menar Jeanette.

När Jeanette flyttade till Jönköping 1982-1983 och bilen började krångla allt för mycket, gav hon bort den till sin kusin Thomas Aronsson i Starkeryd. Den kördes nog lite olovligt i skogarna där och flera år senare såg hon den faktisk stå där i skogen vid en lada. Men nu är den sen länge bortforslad och har skrotats på riktigt.

Fotnot; Flera läsare välkomnas att berätta eller bli intervjuade om sin första bil. Välkommen att kontakta oss på redaktionen@skillingaryd.nu eller redaktionen@vmo.nu

Tvätt av den första bilen

Taggar

Dela