Nyheter

Tovefallet: Därför döms kvinnorna till livstid

Nyheter Rättsläkarens expertutlåtande och en mobil-app – det var två stora anledningar till att Jönköpings tingsrätt i onsdags dömde två kvinnor till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda.

Foto från polisens förundersökning

Den äldre av de två kvinnorna har i sina förhör och i sitt vittnesmål i tingsrätten angett att det blev bråk mellan henne och Tove och att hon då ska ha tagit strupgrepp runt Toves hals. Enligt den nu dömda kvinnan så ska strupgreppet ha varat i under tio sekunder.

Rättsläkaren underkänner förklaringen

Denna förklaring underkänner dock tingsrätten och lutar sig mot rättsläkarens analys av dödsorsaken.
”De mjukdelsblödningar i halsens muskulatur som Tove
hade talar helt emot det korta tag som ”20-åringen” påstår att hon tog. ”20-åringen” måste ha hållit ett hårt grepp om Toves hals under avsevärt längre tid för att åstadkomma aktuella skador och Toves död”, står att läsa i domen om rättsläkarens vittnesmål.

Gällande den yngre kvinnan så har hon hävdat i både förhör och tingsrätt att hon låg och sov under tiden Tove ska ha mördats. 20-åringen hävdar dock att 18-åringen höll fast Toves händer under strypningen. Tingsrätten menar att 20-åringens version stöds av dels en grannes vittnesmål om att han hört höga ljud och dunsar på natten och att en hälsoapp i 18-åringens telefon visar att hon rörde sig i lägenheten vid just den tiden.

”Synnerligen kraftig dödsångest”

Tingsrätten menar att Tove skulle haft större chans att freda sig från strypningen om hennes händer varit fria. Man menar också att 20-åringens berättelse stöds av att Tove hade märken på sina armar, något som tyder på att hon blivit fasthållen.

Därför döms alltså kvinnorna för mord. Anledningen till att det blir livstids fängelse motiverar tingsrätten på följande vis:
” ”20-åringen” och ”18-åringen” har varit numerärt överlägsna och också utnyttjat omständigheten att Tove först handlöst fällts till golvet. Tove måste under sina sista minuter i livet ha upplevt en synnerligen kraftig dödsångest och ett svårt lidande. Trots att Tove kämpat emot har hon inte lyckats värja sig. Det saknas helt förmildrande omständigheter. ”20-åringen” och ”18-åringens” agerande har varit särskilt hänsynslöst”.

Taggar

Dela