Toppkandidater på blixtvisit i Värnamo
Nyheter Under eftermiddagen fick Värnamo besök av Folklistans toppkandidater i EU-valet, Sara Skyttedal och Jan Emanuel.
Folklistan är en svensk valsamverkan mellan enskilda kandidater som kandiderar i Europaparlamentsvalet 2024. Folklistan lanserades av den före detta socialdemokraten Jan Emanuel och före detta kristdemokraten Sara Skyttedal i april 2024. Just nu är toppkandidaterna ute på en turné. I förmiddags besökte de Nässjö och i eftermiddag väntar Växjö. På vägen dit stannade de till för en lunch i Värnamo. I samband med besöket fick Värnamo.nu en pratstund med kandidaterna.
– Det känns bra att vara här. Jag har ju själv bott i Småland tidigare och det känns som att vi har ett starkt stöd här, att våra frågor som vi går till val på har väldigt stor relevans för människor som bor här, säger Sara Skyttedal.
Hur kom det sig att ni startade Folklistan?
– Det behövdes en motkraft till den maktkorrumperade partistruktur som är nu, säger Jan Emanuel.
Ni är politiker med olika inriktningar. Var det tanken från första början?
– Vi tycker att det är sunt att försöka att i stället för som alla andra hålla på med pajkastning, söka varandras fel och brister och säga nej till förslag bara för att de kommer från fel parti att försöka hitta gemensamma nämnare för saker som vi båda sett har fungerat dåligt i EU-samarbetet och hitta konkreta förslag för hur vi vill göra det bättre. Vi är båda övertygade om att få en bättre deal för Sverige i EU och det är det vi vill jobba för, säger Sara Skyttedal.
– I stället för att lyssna på en partiledning så lyssnar vi på vanligt folk, säger Jan Emanuel.
Hur är känslan inför EU-valet?
– God, säger båda.
Vad är den viktigaste frågan i EU-valet?
– Min hjärtefråga är djurskyddsfrågan. Att primärt stoppa de vidriga och plågsamma djurtransporter som sker nu, där också de köttfabriker som långt i från lever upp ens till Europas egen djurskyddslagstiftning och se till så att de som inte gör det inte ska få exportera sitt kött och snedvrida konkurrensen för de bönder som kämpar för att upprätthålla en bra djurskyddslagstiftning här i Sverige, säger Jan Emanuel.
– För egen del så har jag suttit i Europaparlamentet i fem år och sitter i samma utskott som Johan (Nissinen), där man har varit väldigt engagerad i miljöpolitiken. Väldigt mycket av det som har kommit de senaste åren har varit rent landsbygdsfientlig lagstiftning. Bland annat mot bilism i allmänhet, men framför allt mot bensin- och dieselmotorer och mot veteranbilar och vi vill riva upp den lagstiftningen som slår hårt mot landsbygden. Det är en nödvändigt för att få landsbygden att fungera, säger Sara Skyttedal.
Vad är styrkan med EU?
– För mig är det två. Grunden är fredstanken men sedan är det den inre marknaden. Problematiken vi har är att svenska politiker har varit så urusla på att förhandla, så vi förhandlar bort både svenska pengar och svensk makt och det är det vi måste göra något. Vi måste göra en bättre deal för Sverige, så enkelt är det, säger Jan Emanuel.
Vad är svagheten med EU?
– Det är att när EU gör saker som man egentligen borde sköta bättre på nationell nivå eller kanske till och med lokal nivå. Ibland lägger sig EU i saker som vi själva borde få bestämma över, till och med, då blir det väldigt fel. Om man tar exemplet det svenska skogsbruket, som ju är en stor del i den gröna omställningen för Sverige och som bidrar med enorma intäkter och arbetstillfällen. När EU ska reglera det här så utgår man från hur skogen ser ut i andra delar av EU och då är skogen mer som parker och museiverksamhet och man betraktar all form av aktivt skogsbruk som någon form av skövling av skog, vilket slår jättehårt mot Sverige på ett sätt som varken gynnar klimatet eller vår ekonomi. Därför är det extremt dåligt när EU lägger sig i saker som man ska sköta på en annan nivå, säger Sara Skyttedal.
Nu är det hårda bud mot sjuklövern när folklistan kliver in