Nyheter

Till skillnad från resten av landet – männens lön fortfarande högre i Värnamo kommun

Nyheter På de flesta ställen har de kommunalt anställda kvinnornas medianlön gått om männens. Men inte i Värnamo kommun, här tjänar kvinnor fortfarande 1 272 kronor mindre. Vad säger det om jämställdheten? Den frågan ställer sig Newsworthy.

På de flesta ställen har de kommunalt anställda kvinnornas medianlön gått om männens. Men inte i Värnamo kommun, här tjänar kvinnor fortfarande 1 272 kronor mindre. Vad säger det om jämställdheten? Den frågan ställer sig Newsworthy. Bilder: Arkiv

När den kommunala lönestatistiken för 2021 publicerades förra året markerades i tysthet ett historiskt skifte: För första gången någonsin var kvinnornas medianlön högre än männens. I två av tre svenska kommuner ligger nu kommunalt anställda kvinnors medianlöner antingen på samma nivå eller högre än männens. För tio år sedan hade männen högre medianlön i 254 av 290 kommuner.

Och även i Värnamo kommun har utvecklingen gått åt samma håll: 2012 tjänade mediankvinnan 95 procent av medianmannens lön. 2021 låg de anställda kvinnornas medianlön på 31 810, vilket är 1 272 kronor mindre än medianlönen för män. Det motsvarar 96 procent av männens medianlön.

Men i en majoritet av kommunerna har kvinnornas medianlön i kommunerna alltså passerat männens. Betyder det att kommunerna är jämställda nu?

– Nej, men vi kan konstatera att det har hänt en hel del, säger Charlotta Undén, projektledare på Sveriges kommuner och region, SKR.

– Medellönen är fortfarande högre för män i kommunal sektor i landet som helhet, även om skillnaden har minskat över tid. Löneskillnaden är relativt liten i kommunal sektor, betydligt mindre än i regioner, stat och privat sektor. En stor del av löneskillnaden förklaras av skillnader i yrke, utbildning och ålder.

”Kvinnor är mer frånvarande på arbetsmarknaden”

Medellönen är alltså fortfarande högre för män i kommunal sektor i landet som helhet. Så är det även i Värnamo kommun, där medellönen är 2 600 kronor högre för män.

– Kvinnor arbetar mer deltid, kvinnor är generellt de som tar mer vabb och föräldraledighet, kvinnor tar ett större ansvar hemma. Det får stora konsekvenser när det gäller livsinkomst och karriärutveckling. Kvinnor behöver öka sin närvaro på arbetsmarknaden, säger Charlotta Undén.

Så vad kan kommunerna och SKR göra?

– Förutom att göra årliga lönekartläggningar och se till att lönerna är rättvisa för lika och likvärdigt arbete så handlar det för SKR:s del mycket om att öka närvaron för kvinnor på arbetsmarknaden. Heltidsarbete ska bli norm och vi vill att kvinnor och män delar lika på föräldraledighet, vab och obetalt arbete i hemmet.

Charlotta Undén nämner särskilt Heltidsresan, där SKR och Kommunal arbetar för att heltidsarbete ska bli norm.

– Här blir jämställdheten både ett mål och ett medel. Mål därför att jämställdhet är principiellt viktigt, men det är också ett medel att lösa kompetensbristen. Det är lättare att locka kompetens om man får en heltid och har kollegor som jobbar heltid, istället för att hela tiden behöver läras upp på nytt.

Vad har ni fått för reaktioner ute i kommunerna?

– Vi får mycket reaktioner och blandade rekationer som det blir när det sker en förädring. Det är viktigt att medarbetare, fack och arbetsgivare är med tillsammans och att de som påverkas av förändringen kan vara med och påverka och få information under hela vägen. I många verksamheter har införandet av heltidsorganisationer gått väldigt bra.

Trenden syns i Jönköpings län

Trenden med ökande medianlön för kvinnor återfinns i Jönköpings län som helhet. 2012 var medianlönen högre för män än för kvinnor i tolv av 13 kommuner. 2021 låg medianlönen för kvinnor i paritet med eller högre än männen i fyra av länets kommuner. I Sävsjö kommun är skillnaden fortfarande knappt 2 100 kronor till männens favör, medan kvinnornas medianlön är drygt 700 kronor högre än männens i Eksjö kommun.

Statistik: SCB/Kolada

Taggar

Dela