Nyheter

Textil och lin på Vandalorum

Nyheter Wanja Djanaieff från Stockholm är en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare och hon har just nu en utställning på Vandalorum i Värnamo.

Foto: Per Bunnstad

  [1/6]

  [2/6]

  [3/6]

  [4/6]

Wanja har en linoding hos Vandalorum  [5/6]

  [6/6]

Hon har varit designchef vid bland annat NK Designgrupp, Strömma Sweden och Almedahls. Hennes arbete blev känt för en bred publik när hon designade kläder åt den svenska OS-truppen i München 1972. Hon har även varit verksam som scenograf, kostymdesigner och är professor.

Utställningen är en personlig berättelse om ett ovanligt mångsidigt konstnärsliv. Här presenteras ett stort urval av de hundratals mönster för textil som hon formgivit sedan 1960-talet, och som blivit stilbildande för en hel era. I utställningen visas även skisser, kläder och andra verk, samt den nyproducerade Filmen om Wanja av sonen och dokumentärfilmaren Niklas Djanaieff.

Utöver sin designgärning har nu 81-åriga Wanja Djanaieff engagerat sig för en hållbar utveckling inom textilindustrin, särskilt för linet som material och för utveckling av produkter av lin. En viktig del av hennes verksamhet har varit att lyfta textilhantverket, kollektivt skapande och att inspirera till att samlas kring hantverk och hemslöjd.

I samband med utställningen formger Wanja Djanaieff en linodling som anlagts på Vandalorums innergård. Vidare erbjuds ett omfattande pedagogiskt program med en öppen skapande verkstad samt arbetsmöten där bland annat det odlade linet kommer att användas.

Utställningen är framtagen av Marabouparken konsthall och har anpassats till Vandalorum i samarbete med Wanja Djanaieff.

Taggar

Dela