Nyheter

Terrorforskaren: ”Israel är omringat av en järneld”  

Nyheter Terrorexperten Magnus Ranstorp är tydlig. – De som tror att de kan förhandla med Hamas vet inte vad de pratar om, säger han under Israelkonferensen.

Terrorexperten Magnus Ranstorp är tydlig. – De som tror att de kan förhandla med Hamas vet inte vad de pratar om, säger han under Israelkonferensen. Bild: David Alin

Magnus Ranstorp är en av Sveriges främsta experter på terrorism och våldsbejakande extremism. Han är docent i statsvetenskap och terrorforskare vid Försvarshögskolan, särskild rådgivare i EU:s nätverk för medvetenhet om radikalisering samt ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin. Ranstorp har spelat en viktig i roll i många skeenden som påverkat säkerhetsläget i världen de senaste 30 åren: från hemliga uppdrag som medlare i Mellanöstern, ledande internationella forskaruppdrag och expert vid 11 september-kommissionen till att stå öga mot öga med världens mest eftersökta terrorister. I lördags besökte han Shalom Värnamos Israelkonferens, där han pratade om Israels fiender och utvecklingen i Mellanöstern med fokus på Hamas.

– Det här är en ytterst känslig frågeställning. Det finns tydliga låsningar i konflikten om Gaza. Det sägs att vi ska ha en tvåstatslösning med i tanken hela tiden, men jag blir också arg. Man kan inte bara prata om att vi ska ha en tvåstatslösning, visa mig vägen dit i stället, menar han.

– Hamas genomsyrar allt i Gaza. De bearbetas och utbildar hundratusentals ungdomar varje år i träningsläger, UNRWA-skolor och andra institutioner varje år. Många ställer sig frågan: varför bombar de universitet och liknande? De flesta Hamas-ledare är ledare och professorer vid det islamiska universitetet i Gaza. Det är också där studenter blir politiskt aktiva, inte bar i Hamas utan även i andra organisationer. Kort sagt kan man säga att det finns som en järneld runt hela Israel med Hamas i söder, Hizbollah i Libanon och Syrien i öster. Bakom detta finns Iran som stöttar Hizbollah, Hamas. Huthi-rebellerna och ytterligare organisationer. Gör vi inget åt Iran så kommer det att skapa enorma problem.

Han går sedan över till att prata om 7 oktober-attacken.

– En dokumentär producerad av Al Jazeera presenterade hemliga dokument från Al-Quassam-brigaderna. Dokumentet avslöjade att beslutet att påbörja ”Al-Aqsa Flood”, som attacken kallades, fattades den 5 oktober men planerades till den 7 oktober. Ursprungligen var den planerad till den 7 mars 2023, senare ändrades datumet till oktober. Det innehöll också en order om att förbjuda all trådbunden och trådlös kommunikation (walkie-talkies, personsökare et cetera). Israels försvarsminister har sagt att de efter 7 oktober hade försökt tackla Hizbollah först innan de gick efter Hamas. Som exempel hade de preparerat 15 000 walkies-talkies med tre gånger så stor slagkraft som Hizbollahs och Hamas utrustning. Dokumentären innehöll scener från Qassam-militärsrådens rum och exklusiva bilder från Yahya Sinwar (den tidigare ledaren för Hamas) som leder striderna mot IDF (Israels försvarsmakt) från frontlinjerna. Enligt de senaste brittiska parlamentsrapporter deltog 4 500 stridande från Hamas styrkor i operationen ”Al-Aqsa Flood”, varav 3 000 i manöveroperationer och 1 500 i stöd- och backupoperationer. Dessutom deltog uppskattningsavis 2 200 personer från andra grupper och organisationer i operationer. Det var en väldigt komplex och sofistikerad operation där Hamas hade fått mycket stöd från Iran och Hizbollah, säger Magnus Ranstorp.

Operationen inleddes med Hamas vid halv sju-tiden på morgonen sköt upp 4 000 raketer mot Iszael som en avledningsmanöver. Samtidigt som detta hände slog Hamas-militärer ut IDF:s kommunikationssystem och tog sig igenom muren som gränsar mellan Gaza och Israel på 119 ställen. Dessutom försökte de via 35 båtar att ta sig sjövägen in i Israel.

– Hamas mål med den 7 oktober var inte bara att döda. Det var att förinta och radera varje spår av Israels existens. 1 269 dog den där dagen. Det var den dödligaste dagen sedan Förintelsen: 816 civila, 59 poliser, 382 militärpersonal och 15 räddningstjänstanställda. Dessutom skadades 5 400 personer och så kidnappades 254 israeler och utländska gästarbetare.

18 månader efter den 7 oktober kan vi konstatera att Hamas har många utmaningar. Bland dessa märks ett försvagat ledarskap, stora militära förluster och minskad trovärdighet bland palestinierna.

– Enligt siffror från Hamas själva har de 30 000 stridande organiserade i fem regionala brigader, 24 bataljoner och 140 kompanier. Israels utrikes- och försvarskommitté uppskattar följande siffror: 9 000 stridande som direkt tillhör Hamas och 9 000 som opererar i nätverk.

– Varför är Hamas svåra att försvaga? Det finns flera anledningar. Hamas är en gren av Muslimska brödraskapet med en strategi för re-islamisering underifrån. Mujama al-Islamiya (1973) skapade många religiösa och sociala välfärdsinstitutioner och som jag sade i inledningen så ha palestinska ungdomar blivit djupt indoktrinerade. Hamas anser att Palestina är en Waqf (islamisk institution) med permanens och de vill förinta Israel (nedtecknat i dess stadgar från 1988).

Dessutom står organisationens ledare under press med att tillhandahålla styrning och humanitärt stöd, där bland annat återuppbyggnadsinsatser ingår. Konfllikten i Gaza har resulterat i att 60 till 70 procent av alla byggnaderna i området har förstörts och att det uppskattningsvis finns omkring 51 miljoner ton asbest bland alla rasmassor.

– Många vill att vi ska ha en tvåstatslösning med i tanken. För mig handlar det inte om en tvåstatslösning. För mig handlar det om att någon ska visa mig vägen dit. Vem ska betala återuppbyggnaden av Gaza? Vem ska stå för den kostnaden? Den som tror att man kan förhandla med Hamas vet inte vad de pratar om. De tre högsta ledarna i Hamas har tillgångar på 100 miljarder svenska kronor, samtidigt som ni ser hur befolkningen i Gaza lider. Världen måste börja med stora sanktionspaket mot Hamas och här måste Trump stiga in. Kliver han ett steg tillbaka och låter de arabiska staterna ta ansvaret för situationen så ser jag en radikalisering av den palestinska gemenskapen som en slags bumerang-effekt av det hela, avrundar Magnus Ranstorp.

Taggar

Dela


Lämna ett svar