Nyheter

Telefonstolparna snart ett minne blott

Nyheter Arbetet har pågått sedan 2016 och närmare 20 000 gamla telefonstolpar har plockats ner i bland annat Värnamo och Vaggeryds kommuner. Just nu är det ledningarna till stationen i Nyholms tur, vilket innebär 485 stolpar och många ton ledningsskrot

Mikael Berggren och Björn Johansson ser till att de gamla telefonstolparna med ledning tas ned. Just den här telefonstolpen blev de lite fundersamma hur nedtagningen skulle gå till

Björn Johansson och Mikael Berggren från Ingatorp sköter nedplockningen av de gamla telefonstolparna.

– Vi jobbar under Eltel som har fått ett uppdrag av Telia att plocka ner gamla telefonstolpar och ledning. Arbetet började 2016 och sedan dessa har vi plockat ner 20 000 stolpar. Vi började i Rydaholm, Torskinge, Åminne, sen var vi i Vimmerby, Gränna, Sommen och nu är vi här, berättar Björn när han anländer till Gisslaköp under fredagseftermiddagen då en liten besiktningsrunda gjordes.

Med sig hade han Mikael Berggren och en pärm med samtliga telefonstolpars position.

– Varje stolpe har ett nummer och via GPS kan man hitta dessa exakt utan någon felmarginal. De har full koll på var stolparna finns någonstans. I Nyholm finns en station och från den så finns det 485 stolpar som ska plockas ner. Varje stolpe har ett mellanrum på exakt 50 meter och stolparna är nedgrävda närmare en och en halv meter under marken. Vi plockar ner ungefär 40 stolpar om dagen. Vi har ett hydraulspel som rullar upp den gamla ledningen, berättar Björn och Mikael.

Hur gammal är telefonstolpen som är placerad vid trädgårdsdammen undrar vi?

– Den här är från 1973. Det ser vi direkt. Den har hållit bra. Det är värre med de stolpar som är uppsatta 2006, efter stormen Gudrun. Antagligen var det stressigt att få fram stolpar i den mängd som önskades så kvalitén är inte bra. Vi har under vår runda här i Nyholmsområdet plockat ner stolpar från 1938. De har varit i kanonskick, berättar duon.

Numret på stolpen i trädgården hade 13553 och överensstämmer med pappren från Telia. Allt återvinns, både stolpar och ledning. Från Nyholms station har redan över 10 ton ledningsskrot plockats ner.

Just den här gamla telefonstolpen har fått lite växtlighet över sig och numret är lite svårare att hitta

Taggar

Dela