Nyheter

Tekniska utskottet vill ha mera utrymme för skolbygge

Nyheter Tekniska utskottet har diskuterat nytt skolbygge i Västhorja

Skolbygge planeras

Det har diskuterats sedan en tid om behovet av nya grundskolor i Värnamo tätort. Ett skarpt förslag är att bygga en ny skola med plats för 500 elever i området som då blir en del av Västhorja by. Där finns en angränsande bebyggelse med några hundra års historia i direkt närhet med planområdet. Tekniska utskottet har inhämtat synpunkter från barn- och utbildningsnämnden och föreslår en ny skrivning för detaljplanen för att ge större möjligheter inför byggandet av en ny skola.

– Det är ovanligt att vi har så mycket synpunkter, säger Gottlieb Granberg som är ordförande i Tekniska utskottet. Men i detta fallet känner vi att vi vill få ökade möjligheter för att undvika att till exempel tvingas bygga mer på höjden än maximalt två våningar. Samtidigt är det angeläget att det blir en toto byggnation som smälter in i landskapet.

Nu går frågan tillbaka till samhällsbyggnadsnämnden innan frågan hamnar hos kommunfullmäktige.

– Finansieringen är redan fastställd i budget, enligt Gottlieb Granberg så det handlar om ett mera anpassat beslut för byggnationen. Sedan kan ju frågan ändå bli utdragen om beslutet i kommunfullmäktige överklagas.

Nuvarande text i detaljplanen lyder:

”Planen syftar till att möjliggöra för en ny grundskola i Värnamo stads västra upptagningsområde med plats för ungefär 500 elever. Avsikten med planen är att skolområdet med nya skolbyggnader blir en del av det bevarandevärda kulturlandskapet som utgör Västhorja by tillsammans med äldre angränsande bebyggelse från 1700- och 1800-talen, ost/sydost om planområdet.”

Det vill tekniska utskottet ändra till:

Planen syftar till att möjliggöra för en ny grundskola i Värnamo stads västra upptagningsområde med plats för ungefär 500 elever. Detaljplanen ska medge att skolan kan möta behov och utvecklingsmöjligheter över tiden samt ta tillvara platsen och närmiljöns kvaliteter.

Nu går frågan närmast till samhällsbyggnadsnämnden innan det blir en fråga för kommunfullmäktige.

Taggar

Dela