Nyheter

Teaterns sista föreställning

Nyheter På onsdag är det dags för sista teaterföreställningen innan Cupolen i Värnamo byggs om till träningstempel.

"Strålande, Miss Foster!" med Vera Veljovic i huvudrollen blir sista teaterföreställningen på Cupolen. Foto: Lars Alkner

Och det slutar med en premiär: ”Strålande, Miss Foster!” – en kärleksfull komedi om världens bästa sämsta sångerska.

I årtionden har Värnamoborna gått till Kulturhuset Cupolen för att uppleva teater. Men nu är det dags för sista föreställningen. Vid årsskiftet lämnar Kulturförvaltningen lokalerna och efter ombyggnation flyttar Friskis & Svettis in.
Avslutningen blir minst sagt magnifik. Premiären för Smålands Musik & Teaters uppsättning av ”Strålande, Miss Foster!” med Vera Veljovic i huvudrollen som den falsksjungande miljonärskan Florence Foster Jenkins.

Det skulle egentligen ha varit den första premiären i Gummifabrikens nybyggda auditorium, men på grund av att inflyttningen i Gummifabriken försenats, blir det i stället den sista teaterföreställningen på Cupolens anrika scen. – Det blir en värdig avslutning på denna långa epok där teaterföreningen har arrangerat teater i Cupolen, säger Rolf Gunnarsson, ordförande i Gislaved-Värnamo Teaterförening och fortsätter:

-– Samtidigt är det början på en ny epok. Nu ser vi fram emot att få flytta våra föreställningar till Gummifabriken nästa år. Auditoriet blir en fantastisk scen med utmärkta förutsättningar för teater, musik och dans.

Även huvudrollsinnehaverskan Vera Veljovic känner historiens vingslag.
– Jag känner mig hedrar att få vara med och avsluta en teaterepok och det känns jätteroligt att få göra det med just den här pjäsen, säger Vera Veljovic och tillägger: – Avslut är alltid lite vemodiga, men det ska bli fantastiska att få komma tillbaka till Värnamo och spela teater på Gummifabriken.

Pjäsen är en kärleksfull komedi om den obotligt optimistiska, tondöva och stenrika Florence Foster Jenkins, som mot alla odds lyckas med konststycket att bli operasångerska på stora scener. Pjäsen knyter an till den sanna historien om Florence Foster Jenkins som levde i New York under tidigt 1900-tal.

Förra året kom filmen ”Florence Foster Jenkins” med Meryl Streep och Hugh Grant i huvudrollerna, men nu är det alltså dags för teaterpremiär med en ny manusöversättning av Calle Norlén.

En del teaterbesökare har haft lite svårt med det nya digitala biljettsystemet. För dem har teaterordförande Rolf Gunnarsson lugnande besked: – Det går naturligtvis att köpa biljetter på plats innan föreställningen precis som vanligt.

Det ska tilläggas att det är en del aktivitet i Cupolens teater även efter sista teaterföreställningen. Lyrans årskonsert, dansföreställningar med Kulturskolan och Relevé samt Wernamo Filmstudio har arrangemang i november och december.

Taggar

Dela