Tankar om strandskydd, gruvor och jordbruksmark
Nyheter I ett samhälle ska de enskilda och allmänna intressena vägas mot varandra. Läs insändaren här
Strandskyddet, som genom beslut i Sveriges riksdag funnits i någon form sedan 1950-talet, har bland annat till syfte att skydda det allmänna intresset som innebär att allmänheten ska kunna vistas i strandområden. Det sker då på bekostnad av den enskildes möjlighet att privatisera ett strandområde, till exempel genom att bygga ett hus.
Ibland måste olika allmänna intressen vägas mot varandra. Ett intressant aktuellt fall är det som händer i Kiruna. Det allmänna intresset av att kunna fortsätta bryta järnmalm i gruvan under staden fram till 2035 har blivit så starkt att delar av staden ska rivas och byggas upp på nytt ett par kilometer från nuvarande plats. En byggd stad är ju också ett allmänt intresse men här får det maka på sig till förmån för ett annat. Om dåtidens samhällsplanerare hade kunnat förutse detta när berörda delar av Kiruna stad tillkom, skulle de delarna byggts upp på en annan plats. Det är ju samhällsekonomiskt slöseri att först uppföra byggnader för att sedan riva och flytta dem.
Kan detta exempel lära oss något?
I en nära framtid när det blivit ytterligare ett par hundra miljoner människor på jordens yta och klimatförändringarna försämrat odlingsbetingelserna kommer det ställas frågor om vem som beslutade att förstöra den livsmedelsproducerande jordbruksmarken genom att täcka den med asfaltsvägar och byggnader i betong.
Peter Thorén, ordförande Värnamo Naturskyddsförening och initiativtagare till Klimatnätet Värnamo