Nyheter

Tallnäs ska bli Sveriges bästa stiftsgård

Nyheter Orden är Lasse Stråths som uttrycker sin vision för stiftsgården Tallnäs

Ute på den småländska landsbygden, en knapp mil från Skillingaryd ligger stiftsgården Tallnäs som tjänat som lägergård, konferensanläggning och en plats för rekreation i mer än 50 år.

– Vi är i ett läge där det krävs satsningar för att ta nästa steg i stiftsgårdens utveckling, säger Lasse Stråth som är nyvald ordförande, efter fyra år som ledamot, för stiftelsen Tallnäs stiftsgård som är de som driver och utvecklar anläggningen. Den måste hålla en modern standard, fortsätter han och berättar om de satsningar som har gjorts och planerna för den närmsta framtiden.

– Vi måste satsa för att attrahera, framförallt konferensgäster, nya grupper att komma till oss under höst och vinter när vi har möjlighet att ta emot flera gäster, menar Lasse. De kan erbjuda 127 bäddar med allt ifrån vandrarhemsstandard till mycket god hotellstandard.

– Man behöver ju inte vara konferensgäst eller så för att njuta av det vi kan erbjuda, säger han och menar att det är en lagom utflykt för närboende att komma för en fika eller för badgästerna att ta sig upp till stiftsgården för att köpa en glass eller något som önskas.

Sporthallen  [1/8]

Nytt golv är lagt  [2/8]

Arbete pågår, linjer ska målas  [3/8]

Vy mot sjön  [4/8]

Fin utsikt  [5/8]

Konferenshus för 70 personer  [6/8]

Kapell  [7/8]

Lasse Stråth är stolt över anläggningen  [8/8]

Som exempel på insatser för att öka attraktiviteten och tillgängligheten visar han en promenadslinga som passerar nere vid sjökanten, en slinga som utrustats med belysning för ett år sedan. Det handlar om en sträcka på 600 meter som fått belysningsstolpar med LED-belysning. Belysningen sköter sig själv genom sensor för skymning och gryning. Investeringen på 178000 kronor gjordes möjlig genom stöd utifrån och att det är LED-lampor håller driftskostnaden på en rimlig nivå.

Senaste ansiktslyftningen har anläggningens sporthall fått. Hallen byggdes 1980 och har nu fått en ny ventilationsanläggning och nytt golv. Upprustningen av sporthallen har kostat 800000 kronor varav 550000 är medel som kommit utifrån. Det har också förberetts för ett gym framöver och det finns dessutom ett rum som kommer att nyttjas av Tofthagaskolan som skolsal eftersom de är lite trångbodda. Stiftsgården har sedan tidigare ett väl utvecklat samarbete med Tofthagaskolan bland annat genom ansvar för skolmaten.

Stiftelsen har dessutom en uttalad miljö- och klimatambition. För närvarande värms lokalerna av olja och pellets men man siktar på att bli en fossilfri anläggning. Direkt efter sommaren påbörjas ett arbete med att installera bergvärme och man har också ansökt om medel för att installera solpaneler på sporthallens tak. Det är en investering på knappt tre miljoner men i andra vågskålen finns minskade utgifter för olja och pellets med en dryg halvmiljon årligen.

– Vi är på god väg att erbjuda lokaler, omgivning och miljö för många olika grupper att komma till oss för konferenser, kurser, läger och rekreation, avslutar Lasse Stråth och säger vidare att som lök på laxen får stiftsgården Tallnäs fiber installerad under hösten via Östra fiberföreningen.

Taggar

Dela