Nyheter

Taklek triggade utbrott

Nyheter I förra veckan dömde en 15-årig pojke för hets mot folkgrupp efter en händelse. Nu kan vi berätta om händelseförloppet.

Den 19 augusti var höstterminens första dag för eleverna på Gröndalsskolan i Värnamo. En klass i årskurs 9 hade tillsammans med lärare och elevassistent begett sig till Folkets park för att leka dunkgömma. Under leken inträffade en incident. Några elever, bland andra en 15-årig pojke, hade tänkt klättra upp på ett tak och ett högt ljud uppstod när stegen som de skulle klättra upp på föll. Damen som arbetar i kiosken i Folkets park blev upprörd.

Läraren och elevassistenten samlade klassen och pratade med eleverna om att de inte fick förstöra något i parken. Den 15-årige pojken blev irriterad på att lärarna blev arga för småsaker och blev aggressiv mot läraren. Pojken använde rasistiska tillmälen.

När elevassistenten såg att en flicka i klassen blev ledsen, sa hon åt pojken att se sig omkring och hitta ett fel. Pojken var i sin bubbla och hans uttalanden riktade sig till alla. Just då brydde han sig inte eftersom han var så arg. I förhör har pojken berättat att han blev så upprörd att han inte riktigt minns vad han sa, men att inget var riktat mot den målsägande flickan. Han ville inte uttrycka sig nedsättande om någon även om han gjorde det. Uttalandena var riktade mot sådana som gjort honom illa. Orden bara rann ur honom eftersom han hamnade i affekt och han kan inte hjälpa vad han säger i sådana situationer.

Pojken bad flickan om ursäkt på skolan samma dag och sa att det inte var menat mot henne. Flickan kunde inte vara kvar på skolan efteråt och sjukanmälde sig. Hon kunde inte godta pojkens ursäkt och återvände inte till skolan på två veckor. Hon har inte kunnat ha undervisning i klassrummet, utan har blivit undervisad i skolans reception. Hon mår inte bra, har svårt med sömnen och maten. Hon spyr upp det som hon ätit och har tappat mycket i vikt.

I förhör har elevassistenten berättat att hon tyckte att läraren inte hanterade situationen på ett bra sätt och allt för mycket handlade om att alltför mycket fokus hamnade på pojken efter incidenten med stegen. Elevassistenten menar att det blev provocerande för pojken när han hamnade i centrum. Hon beskriver 15-åringen som ”en jättegod, vänlig och trevlig kille som kan hamna i affekt i pressade situationer på grund av sin adhd”. Kommunen har i en utredning kommit fram till att läraren inte hanterat den uppkomna situationen i Folkets park på ett bra sätt.

I sin dom finner tingsrätten det utrett att pojken inför sin klass och två lärare i Folkets park uttalat rasistiska tillmälen. Uttalandena har gjorts inför en begränsad krets personer som känner till 15-åringen och hans personliga svårigheter. Tingsrätten beskriver pojkens uttalanden som fruktansvärda och rasistiska.

Vidare har det framkommit att pojken hamnat i en utsatt situation som han haft svårt att hantera på grund av sin diagnos. Uttalandena gjordes i affekt och har inte fått någon större spridning. Vid en sammanvägd bedömning finner tingsrätten, trots uttalandenas fruktansvärda karaktär, att gärningen bör rubriceras som ringa brott och dömer pojken till 1 500 kronor i dagsböter.

Källa: Beslut från Jönköpings tingsrätt

Taggar